10% din echipajul portavionului Theodore Roosevelt au contractat virusul Wuhan

Portavionul USS Theodore Roosevelt şi crucişătorul USS Normandy navighează prin Marea Arabă, 21 aprilie 2015.
Portavionul USS Theodore Roosevelt şi crucişătorul USS Normandy navighează prin Marea Arabă, 21 aprilie 2015. (Captură Foto)

Virusul chinez care se răspândeşte rapid în toate colţurile lumii, ameninţă acum că va lovi capacitatea de luptă a navelor militare ale SUA, după ce testele au scos în evidenţă dimensiunea focarelor în marina militară americană.

Zece procente din echipajul USS Theodore Roosevelt (CVN-71) au ieşit pozitiv la testarea pentru virus Wuhan, iar sute de rezultate sunt aşteptate în zilele următoare, a informat marina militară americană, vineri.

Echipajul este al celui de-al patrulea portavion din clasa Nimitz, lansat în 1984, care poate stoca şi desfăşura până la 90 de avioane şi elicoptere cu aripi fixe.

Portavionul a fost staţionat în Guam din 26 martie, când au început să apară cazuri de infecţie cu virus pe navă.

Săptămâna trecută, videoclipuri de pe navă au fost publicate pe reţelele de socializare de către marinari care salutau concedierea comandantului de navă, care a fost sancţionat pentru că a neglijat să ia măsuri pentru atenuarea răspândirii virusului.

Căpitanul navei, Brett Crozier, a scris o scrisoare către comandanţii marinei, în care solicita asistenţă. Scrisoarea a fost scursă în mass-media, lucru care a dus la demisia lui Crozier.

Aproximativ 3.155 de marinari care au care au avut rezultat negativ la teste au fost mutaţi în baze terestre pentru izolare.

Acum, locuitorii din Guam sunt îngrijoraţi că ar putea contracta virusul. La sfârşitul lunii martie, o scrisoare a liderilor comunităţii locale către guvernul din Guam, Lou Leon Guerrero, sublinia „îngrijorarea” că infecţiile s-ar putea răspândi de pe navă către comunitatea locală.