Beijing-ul devine agresiv în Marea Chinei de Sud. Virusul Wuhan ţine SUA ocupată, portavionul său din Guam - nefuncţional

Imperiile mor pe dinăuntru
Portavionul american USS Theodore Roosevelt.
Portavionul american USS Theodore Roosevelt. (Captură Foto)

China a efectuat exerciţii de război în Marea Chinei de Sud săptămâna aceasta, în timp ce virusul Wuhan terorizează SUA, forţând Pentagonul să-şi abată atenţia către situaţia internă şi focarele de epidemie de la bordul navelor sale pentru a gestiona criza de sănătate publică care se desfăşoară, în loc să înfrunte Beijingul pe Oceane.

Asia Times relatează că, în ultimele zile, China a început mai multe manevre şi exerciţii militare desfăşurând active militare în apele extrem de contestate ale Mării Chinei de Sud, în special în zonele cu rezerve masive de combustibil fosil.

În timp ce unii consideră propaganda naţionalistă a Chinei drept o încercare de a focaliza atenţia cetăţenilor către ţinte exterioare pentru a le abate atenţia de la starea precară a economiei şi condiţiilor de trai, alţii consideră manevrele militare navale din ce în ce mai agresive o încercare de a exploata slăbiciunea SUA pentru a-şi asigura un nou avantaj în teatrul de operaţiuni din Asia.

În timp ce China desfăşura exerciţii maritime, ţările riverane Mării Chinei de Sud, care revendică drepturi asupra rezervelor de combustibil fosil din apele contestate, sunt blocate de măsuri de impunere a carantinei, pe fondul aceleiaşi pandemii dezlănţuite de China asupra întregii planete.

Fără ca regimul comunist de la Beijing să tragă o lovitură, marina SUA a pierdut capacitatea de luptă a portavionului USS Theodore Roosevelt (CVN-71), un transportator masiv de avioane şi focoase nucleare, staţionat în Guam. Cel puţin 1.000 de marinari au fost evacuaţi de pe vas din cauza unui focar de virus Wuhan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii