20 de mii de trupe americane au ajuns în Orientul Mijlociu din primăvara trecută pentru a contrabalansa Iranul

Soldat american în Irak.
Soldat american în Irak. (Ali al-Saadi/AFP/Getty Images)

Associated Press raportează o creştere masivă a numărului soldaţilor americani în Orientul Mijlociu din primăvara trecută: "În ultimele opt luni, Statele Unite au desfăşurat peste 20.000 de trupe suplimentare în Orientul Mijlociu pentru a combate ameninţarea crescândă din Iran care a atins apogeul cu prilejul recentului atac cu rachete asupra forţelor americane din Irak".

Aceasta, în pofida multiplelor promisiuni anterioare ale preşedintelui Trump de a „aduce trupele acasă” în special din Siria şi Irak.

În urma asasinării generalului iranian Qassem Soleimani şi a atacului iranian cu rachete balistice drept represalii, vineri, SUA a raportat că 34 de soldaţi au suferit leziuni cerebrale traumatice (o cifră crescută în mod semnificativ de la numărul iniţial raportat de 11, şi acesta cu întârziere de câteva zile).

Conform AP distribuţia efectivelor din zonă este următoarea:


 width=

Comandantul forţelor americane din Orientul Mijlociu a declarat că, joi, la o şedinţă, în timpul unui discurs la bordul USS Bataan, că trupele ar putea rămâne în zonă „ceva timp”.

Gen. Frank McKenzie a subliniat că Iranul constituie o „ameninţare” gravă: „Nu sunt sigur cât timp vom rămâne în cadrul operaţiunilor. Vom rezolva asta pe măsură ce mergem mai departe. Ar putea fi ceva timp, ar putea fi mai puţin, nu ştiu acum".

În ceea ce priveşte ameninţarea Iranului, el a spus în continuare: „Cred că sunt descurajaţi acum, cel puţin de la acţiunile de război tradiţional, de răspunsul nostru. Cred că, în timp ce această ameninţare rămâne, ne aflăm într-o perioadă în care, cu siguranţă, nu încearcă să escaladeze nimic.”

În mod ironic, generalul McKenzie a făcu această afirmaţi cu o zi înainte ca până la un milion de irakieni să protesteze - vineri - în toată ţara, cerând sfârşitul prezenţei militare americane în ţară.