SUA ameninţă Irakul că va tăia accesul la cash din conturile de la Federal Reserve New York

Sediul central al Sistemului Federal de Rezerve în clădirea Eccles din Washington. (Benjamin Chasteen/Epoch Times)
Sediul central al Sistemului Federal de Rezerve în clădirea Eccles din Washington. (Benjamin Chasteen/Epoch Times) (Benjamin Chasteen/Epoch Times)

După ce a respins cererea premierului irakian Adel Abdul Mahdi de a începe discuţiile cu privire la retragerea trupelor americane, numeroase detalii arată că relaţia dintre cele două state se erodează, aducând tot mai aproape deznodământul la care lucrase în ultimii ani Qassem Soleimani.

Wall Street Journal relatează că, potrivit oficialilor irakieni, administraţia Trump a avertizat Irakul săptămâna aceasta că riscă să piardă accesul la un cont bancar critic pentru guvernul de la Baghdad, în cazul în care ţara va expulza forţele americane.

Avertismentul privind contul bancar central irakian a fost transmis primului ministru într-un apel, miercuri, potrivit unui oficial din echipa cabinetului.

Când Irakul are nevoie de monedă durabilă, banca sa centrală poate solicita o livrare de bancnote pe care apoi le distribuie în sistemul financiar prin bănci şi case de schimb valutar. Deşi moneda oficială a ţării este dinarul, în mod obişnuit sunt folosiţi dolarii americani.

"Fed SUA are, practic, influenţă asupra întregii economii [irakiene]", a declarat Shwan Taha, preşedintele băncii irakiene Rabee Securities.

Potenţialele crize economice şi financiare au o pondere asupra oficialilor irakieni

New York Fed, care poate îngheţa conturile în conformitate cu legea sancţiunilor din SUA sau dacă are suspiciuni rezonabile că fondurile ar putea încălca legea americană, a spus că nu comentează deţinătorii de conturi specifici, dar după cum notează WSJ, această ameninţare financiară nu este teoretică:

Sistemul financiar al ţării a fost zdrobit în 2015, când SUA au suspendat accesul timp de câteva săptămâni la contul băncii centrale la Federal Reserve din New York din cauza suspiciunilor că numerarul ar fi încălcat legile americane - fiind sifonate prin băncile iraniene şi ajungând la Statul Islamic.

Federal Reserve din New York nu dezvăluie public câţi bani deţine în prezent pentru banca centrală irakiană. În conformitate cu cea mai recentă declaraţie financiară a Băncii Centrale din Irak, la sfârşitul anului 2018, Fed deţinea aproape 3 miliarde USD în depozite overnight.

În ultimii ani, sistemul bancar irakian a fost devastat ...

 width=

Un consilier al prim-ministrului, Abd al-Hassanein al-Hanein, a declarat că, deşi ameninţarea este îngrijorătoare, nu se aştepta ca SUA să o pună în aplicare. „Dacă Statele Unite vor face acest lucru, vor pierde Irakul pentru totdeauna”, a declarat el.

Irakul, asemenea multor bănci centrale, a încercat să îşi consolideze rezervele de aur de în ultimii ani.