Oficiali americani, irakieni "foarte convinşi" că Iranul a doborât avionul ucrainean, poate accidental

Iranul, încolţit de adevărul despre avionul ucrainean căzut
Tragedie aviatică în Teheran, 9 ianuarie 2020
Tragedie aviatică în Teheran, 9 ianuarie 2020 (Getty Images)

Lucrurile s-au complicat şi mai mult pentru Republica Islamică, joi, deoarece accidentul mortal al zborului UIA 752 pare să devină centrul unei noi crize diplomatice internaţionale.

Asta pentru că, aşa cum mulţi analişti bănuiau, tragedia zborului UIA 752 asupra Teheranului de marţi seară, care a avut loc la doar câteva ore după ce regimul a lansat un baraj de rachete către bazele americane din Irak, a fost, aparent, rezultatul unei misiuni greşite a sistemului de apărare din Iran.

Sau cel puţin asta raportează Washington Post şi Newsweek, citând înalţi oficiali ai comunităţii de informaţii din SUA.

Zborul ucrainean care s-a prăbuşit chiar în afara capitalei iraniene Teheran a fost lovit de un sistem de rachete antiaeriene, au declarat un oficial al Pentagonului, un înalt funcţionar al serviciilor de informaţii din SUA şi un oficial al serviciilor de informaţii irakiene pentru Newsweek.

Zborul 752 al Liniilor Aeriene Ucrainene, un Boeing 737–800 care zbura pe ruta Aeroportul Imam Khomeini Internaţional către Aeroportul Internaţional Borispil din Kiev, a încetat să transmită date marţi la doar câteva minute după decolare şi nu după mult timp după ce Iranul a lansat rachete către două baze militare care adăpostesc forţele americane şi forţele aliate în Irak.

Se crede că aeronava a fost lovită de un sistem de rachete suprafaţă-aer Tor M-1, construit de Rusia, cunoscut de NATO sub numele de Gauntlet, au spus cei trei oficiali pentru Newsweek.

Momentan se presupune că tirul cu rachete a fost accidental ...

Doi oficiali ai Pentagonului apreciază că incidentul a fost accidental. Sistemul anti-aerian iranian a fost probabil activ în urma atacului de rachete asupra bazelor din Irak, care a survenit ca răspuns la uciderea, de către SUA, săptămâna trecută, a comandantului Qassem Soleimani al Forţelor Quds al Gărzilor Revoluţionare, au declarat surse.

De marţi Teheranul a negat vehement "zvonurile" potrivit cărora avionul a fost doborât, susţinând că avionul a luat o întorsătură suspectă la scurt timp după decolare, pe care oficialii iranieni păreau să sugereze că indică un fel de eroare mecanică.

Dar avionul ucrainean părea să plonjeze din cer la doar 2 minute după decolare de pe aeroportul internaţional din Teheran. Videoclipul accidentului publicat joi târziu pare să ilustreze faptul că avionul a fost lovit de un proiectil.

Comportamentul Iranului în urma accidentului a fost suspect. Se presupune că autorităţile regimului islamic intenţionează să păstreze o parte din datele „cutiei negre” a avionului şi să nu le dea oficialilor companiei aeriene ucrainene care opera avionul.

Evoluţia este de natură să genereze o nouă criză internaţională. 176 de persoane, în mare parte non-iranieni, şi-au pierdut viaţa.

Canada - care avea peste 60 de cetăţeni pasageri - cere transparenţă, şi SUA de asemenea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe