Iranul ar refuza să predea datele de zbor ale avionului prăbuşit. Generează speculaţii asupra cauzei căderii avionului

Avion al Ukrainian Airlines prăbuşit la Teheran
Avion al Ukrainian Airlines prăbuşit la Teheran (Getty Images)

Aparent, potivit Business Insider şi JPost, Iranul refuză să predea datele despre cutia neagră a avionului Boeing 737 ce s-a prăbuşit la Teheran aseară către compania producătoare, provocând speculaţii că aeronava ar fi fost doborâtă de o rachetă iraniană.

Pe reţelele de socializare au apărut videoclipuri cu epava accidentului, care arată corpurile distruse şi resturile răspândite pe o arie largă.

După cum am raportat, avionul model 737-800, care este foarte diferit de 737 MAX şi are un palmares de siguranţă excelent, s-a prăbuşit peste Teheran la doar câteva minute după decolare, ucigând toate cele 176 de persoane la bord.

Liniile Aeriene Ucrainene au declarat într-un comunicat că avionul care s-a prăbuşit era într-o stare excelentă, adăugând că era „unul dintre cele mai bune avioane” din flota UIA şi a trecut prin revizie cu doar câteva zile înaintea accidenului, transmite RT.

Boeingul 737-800, livrat companiei LAU în 2016, se afla „în stare excelentă” înaintea ultimului său zbor de la Teheran la Kiev, a declarat reporterilor Evgeni Dikhne, preşedintele companiei, care a descris şi el aeronava ca fiind „una dintre cele mai bune".

Peste noapte, fabrica de zvonuri a indicat ca sursă a tragediei erorile mecanice la un motor, ceea ce a determinat ca acţiunile companiei Boeing, aflate deja sub presiunea declinului 737 MAX, să cadă.

Directorul pentru zboruri al LAU, Igor Sosnovski, a exclus eroarea de pilotaj ca fiind o cauză potenţială a accidentului, explicând că zborul nefast a fost condus de un „echipaj puternic”.

Toate acestea fac ca decizia Iranului de a nu înmâna datele din cutia neagră chiar mai suspectă.

A fost lovit avionul accidental de o rachetă iraniană? Momentul sigur pare suspect, având în vedere că avionul s-a prăbuşit asupra Iranului în timp ce Teheranul trăgea cu rachete către bazele americane din Irak.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut guvernului să lanseze o anchetă şi să „ia în considerare toate versiunile posibile [ale accidentului]”.

Boeing a lansat o anchetă, în timp ce Iranul a lansat o anchetă penală - sau ceea ce ar putea fi descris mai precis ca o vânătoare pentru un ţap ispăşitor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe