Vladimir Putin în vizită la Damasc

Vladimir Putin vizitează Damascul la câteva zile după uciderea gen. Qassem Soleimani
Vladimir Putin vizitează Damascul la câteva zile după uciderea gen. Qassem Soleimani (Getty Images)

Preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit marţi cu omologul său sirian Bashar al-Assad, în Damasc, a doua vizită a liderului rus în Siria, după ce Moscova a intervenit decisiv în sprijinul dinastiei Assad în războiul civil.

Vizita survine într-un moment cheie în care tensiunile regionale din Orientul Mijlociu încep să aibe reverberaţii globale - principalul aliat militar al lui Assad, Iranul, a declarat că va răzbuna uciderea unui general proeminent, liderul trupelor paramilitare, într-un un atac cu drone ordonat de Casa Albă.

Qassem Soleimani, unul dintre personajele cheie în războiul din Siria în calitate de arhitect al operaţiunilor militare iraniene din Orientul Mijlociu, a fost omorât de drone care au atacat convoiul pe aeroportul din Bagdad.

Cu sprijinul ruşilor şi al iranianilor, Assad a recuperat aproape tot teritoriul pierdut în conflictul cu rebelii susţinuţi de SUA şi ţări din Orientul Mijlociu precum Qatar.

Agenţia de ştiri siriană SANA a arătat o fotografie cu Putin zâmbind în timp ce strângea mâna lui Assad şi a spus că au ascultat o prezentare militară ţinută de şeful forţelor ruse din Siria.

Putin şi Assad au discutat despre evoluţiile recente din regiune şi intenţionează să „elimine terorismul” în regiunea Idlib, una dintre ultimele zone de pe teritoriul sirian deţinute de insurgenţii anti-Assad, a informat SANA.

Putin urmează să poarte discuţii miercuri cu preşedintele Tayyip Erdogan în Turcia, care a trimis forţe în mare parte din nordul Siriei pentru a învinge forţele conduse de kurzi, susţinuţi de Statele Unite.

Soleimani, generalul iranian ucis săptămâna trecută, a jucat un rol esenţial în supravegherea forţelor susţinute de Iran pentru a sprijini guvernul sirian în timpul războiului şi a colaborat cu Moscova înaintea intervenţiei ruse din 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe