Benjamin Netanyahu se distanţează de uciderea lui Soleimani, spunând că Israelul n-ar trebui amestecat

Şeful statului major israelian, Aviv Kochavi, împreună cu Benjamin Netanyahu
Şeful statului major israelian, Aviv Kochavi, împreună cu Benjamin Netanyahu (JACK GUEZ/AFP/Getty Images)

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu, cel mai apropiat aliat al preşedintelui Trump pe scena internaţională, are poziţii contradictorii în privinţa atacului american cu drone care la omorât pe generalul Qassem Soleimani vinerea trecută, potrivit publicaţiei Daily Beast.

Duminică, pentru imaginea publică, Netanyahu a emis o declaraţie laudativă, dar s-a ferit să emită complimentele pe care le foloseşte în mod uzual la adresa lui Donald Trump.

Într-o declaraţie publicată de cabinetul său, Netanyahu a spus:

„Qassem Soleimani a provocat moartea a numeroşi cetăţeni americani şi a multor inocenţi în ultimele decenii şi în prezent. Soleimani a iniţiat, planificat şi efectuat numeroase atacuri teroriste în Orientul Mijlociu şi nu numai.

„Preşedintele Trump merită toată stima pentru faptul că a luat măsuri hotărâte, puternice şi rapide. Aş dori să reiterez - Israelul este pe deplin alături de SUA în lupta justă pentru securitate, pace şi autoapărare."

Netanyahu este în cel mai sensibil moment al vieţii sale politice. Candidează la realegere, după ce a eşuat să formeze un guvern de coaliţie în două tururi de alegeri organizate în 2019. În noiembrie anul trecut, a devenit primul premier israelian în funcţie care a fost acuzat de infracţiuni, fiind pus sub acuzare pentru trei capete separate de corupţie.

În lupta pentru supravieţuire politică, Netanyahu a făcut pasul fără precedent de a solicita imunitate parlamentară joi trecută, cu patru ore înainte de a-i expira termenul până la care mai putea cere acest lucru.

Israelul a fost anterior ţinta atacurilor teroriste atribuite Iranului, inclusiv bombardamentului ambasadei sale din Buenos Aires în 1992 şi mai multor atacuri în alte ţări în ultimii zece ani.

Ministerul israelian de Externe a pus toate ambasadele în alertă ridicată imediat după uciderea lui Soleimani, însă ultimul lucru pe care îl vrea Netanyahu este ca israelienii să înceapă să creadă că pericolul iranian este în creştere după retragerea americană din Siria în 2018, pe care Netanyahu a sprijinit-o.

Două scurgeri de la întâlnirea cabinetului de securitate care a avut loc luni au contribuit la susţinerea acestui obiectiv al lui Netanyahu, în pofida presiunii generate de trupele iraniene de-a lungul graniţei de nord a Israelului cu Siria în ultimii ani.

Luni, la încheierea şedinţei, mai mulţi miniştri au transmis o declaraţie a lui Netanyahu care distanţează Israelul de atacul împotriva lui Soleimani.

„Asasinarea lui Soleimani nu este un eveniment israelian, ci un eveniment american. Nu am fost implicaţi şi nu ar trebui să fim târâţi în el”, a afirmat el, potrivit publicaţiilor israeliene.

În acelaşi timp jurnaliştilor li s-a spus că oficialii din domeniul securitîţii şi intelligence care au informat cabinetul le-au spus miniştrilor că nu există nicio ameninţare iminentă din partea Iranului în urma uciderii lui Soleimani.

Cu o singură excepţie, atunci când administraţia americană a abandonat în favoarea Turciei kurzii care luptau în Siria după retragerea trupelor americane, Netanyahu nu s-a îndepărtat niciodată de politica lui Trump, deşi, ocazional, părerile sale despre Iran au devenit cunoscute.

În noiembrie anul trecut, în cadrul unei ceremonii de absolvire a ofiţerilor de armată, el a spus: „Îndrăzneala Iranului în regiune creşte şi devine mai puternică, având în vedere absenţa unui răspuns”.

Postul israelian Canal 13 a raportat că, cu câteva săptămâni mai devreme, într-o şedinţă cu uşile închise, Netanyahu le-a spus membrilor cabinetului că este de părere că Trump nu va acţiona împotriva Iranului până la alegerile din 2020.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii