SUA îi refuză viza ministrului iranian de Externe, Javad Zarif, care dorea să participe la o şedinţă ONU

Ministrul iranian de externe Javad Zarif.
Ministrul iranian de externe Javad Zarif. (Captură Foto)

Statele Unite nu au acordat viză ministrului iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, care dorea să participe joia aceasta la o şedinţă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite la New York, a declarat un oficial american.

Comentariile de luni ale oficialului american, care a vorbit în condiţii de anonimat, au apărut în presă pe măsură ce tensiunile dintre SUA şi Iran s-au intensificat, după ce Statele Unite au ucis vineri, cel mai important comandant militar al Iranului, Qassem Soleimani, la Bagdad.

În conformitate cu „acordul de sediu al ONU din 1947”, Statelor Unite li se cere, în general, să permită accesul la Naţiunile Unite al diplomaţilor străini. Dar Washington susţine că poate refuza să acorde vize din motive de „securitate, terorism şi politică externă”.

Departamentul de Stat al SUA nu a făcut comentarii imediat.

Misiunea Iranului pe lângă Naţiunile Unite a declarat: „Am văzut rapoartele din presă, dar nu am primit nicio comunicare oficială nici din partea SUA, nici de la U.N., cu privire la viza ministrului de Externe Javad Zarif.”

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a refuzat să comenteze.

Zarif a dorit să participe joi, dup şase zile de la uciderea lui Soleimani, la o şedinţă a Consiliului de Securitate pe tema menţinerii Cartei ONU. Şedinţa, precum şi călătoria lui Zarif fuseseră planificate înainte de ultima declanşare a tensiunilor dintre Washington şi Teheran.

Şedinţa Consiliului de Securitate i-ar fi oferit lui Zarif ocazia să critice public Statele Unite pentru uciderea lui Soleimani.

Ambasadorul iranian la ONU, Majid Takht Ravanchi, a descris uciderea lui Soleimani drept „un exemplu evident de terorism de stat şi o faptă criminală, ce constituie o încălcare gravă a principiilor fundamentale ale dreptului internaţional, inclusiv, în special ... Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite.”

Zarif a vizitat ultima dată New York-ul în septembrie când a participat la Adunarea Generală anuală a liderilor mondiali - după ce Statele Unite l-au sancţionat pentru că a implementat „agenda nesăbuită a liderului suprem al Iranului”.

Zarif a participat, de asemenea, la întâlnirile ONU, în aprilie şi iulie. În timpul vizitei sale din iulie, Washingtonul i-a impus restricţii de călătorie stricte lui Zarif şi diplomaţilor membrii ai misiunii iraniene la Naţiunile Unite, limitându-i accesul într-o mică secţiune din oraşul New York.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a discutat luni cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a afirmat într-o declaraţie că cei doi au discutat despre evenimentele din Orientul Mijlociu şi că Pompeo „şi-a exprimat aprecierea” pentru eforturile diplomatice ale lui Guterres.

Zarif nu este singurul diplomat străin căruia i se refuză viza. Cu câteva luni în urmă, SUA a întârziat vizele solicitate de membrii delegaţiei ruse. Incidentul a generat critici şi ameninţări din partea şefului diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.