Trump: Iranienii încercau să ne arunce ambasada în aer. L-am eliminat pe Soleimani

Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Chip Somodevilla/Getty Images)

Joi, preşedintele american Donald Trump a făcut noi afirmaţii legate de escaladarea tensiunilor cu Iranul de săptămâna trecută. Printre ele, Trump şi-a exprimat „îndoielile” că tragedia zborului ucrainean prăbuşit asupra Iranului a fost un accident, şi a afirmat că generalul iranian Qassem Soleimani şi forţele sale „căutau să arunce în aer ambasada” americană din Irak, înainte ca militarii americani să-l elimine vinerea trecută.

„L-am eliminat. Am făcut-o pentru că voiau să arunce în aer ambasada noastră”, a declarat Trump reporterilor de la Casa Albă. „Cred că a fost evident. Şi avea în minte mai mult decât acea ambasadă”.

În timpul conferinţei de presă preşedintele a mai susţinut că nu are nevoie de aprobarea Congresului pentru a lua decizii „ultra-rapide” necesare împotriva ameninţărilor iminente din partea inamicilor Americii.

„Nu trebuie să [obţin autorizaţie]”, a spus el. „Totul ar depinde de circumstanţă. Uneori, trebuie să iei o decizie ultra-rapidă. Am avut şansa unei lovituri asupra lui şi am luat-o, iar lovitura a fost exactă.”

Trump a ordonat atacul cu drone din 2 ianuarie asupra convoiului lui Soleimani în urma incidentului major la ambasada SUA din Zona Verde a Bagdadului, în care protestatarii pro-iranieni, cu permisiunea unor oficiali irakieni, au luat cu asalt zidurile campusului dându-le foc şi ridicând steaguri ale miliţiei irakiene.

În timp ce Trump este adesea predispus la hiperbole, în special în timpul declaraţiilor de intenţie şi asupra duşmanilor oficiali ai SUA, acuzaţia că iranienii complotau pentru a „arunca în aer” ambasada americană de la Bagdad este prima de acest fel.

Deocamdată nu este clar dacă preşedintele are informaţii specifice care conturau o astfel de ameninţare, care este foarte posibilă, sau poate vorbea în general despre acţiunile miliţiei pro-iraniene, având în vedere că manifestanţii au fost filmaţi, dând foc pereţilor exteriori ai campusului în timpul evenimentelor violente de la începutul săptămânii trecute.

În timpul tulburărilor paza ambasadei a trebuit să urce pe acoperiş, iar armata americană a desfăşurat un contingent de puşcaşi marini din Kuweit pentru a consolida securitatea campusului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe