22 de utilizări surprinzătoare ale lămâilor

.
.

Lămâile sunt unele dintre cele mai versatile fructe aflate pe piaţă. Şi nu, nu ne referim doar la gătit! Sucul de lămâie este un acid, un dezinfectant natural şi este foarte nutritiv. Aroma sa este perfectă pentru oameni, şi un factor de descurajare pentru dăunători. Sucul de lamâie ajută la păstrarea produselor alimentare şi poate înlocui cu uşurinţă ingredientele chimice dure. Există ceva pe care acest fruct modest nu-l poate face ?! Citiţi mai departe modalităţi incredibile de utilizare a lămâilor. Dacă mai cunoaşteţi şi alte întrebuinţări interesante ale lămâilor, nu ezitaţi să ne anunţaţi!

Casă & Curăţare

1. Curăţaţi tocătoarele, sucitoarele, bolurile de salată şi multe altele. Tocătoarele şi alte produse din lemn folosite în bucătărie au germeni, şi miros ciudat. Lămâile ne vin în ajutor! Sucul de lămâie acţionează foarte bine atât pentru eliminarea mirosurilor cât şi a bacteriilor; după ce aţi spălat tocătorul, frecaţi o jumatate de lămâie pe lemn şi lăsaţi-l să stea timp de 20-30 de minute. Clătiţi apoi sucul şi uscaţi.

2. Scapaţi de grăsime. Scăpaţi de grăsime din faşă - pe masa de lucru, vase, cântare, indiferent ce - prin frecarea pe zona afectată a unei jumătăţi de lămâi care are sare grunjoasă presărată pe ea. Ştergeţi cu un prosop. Asiguraţi-vă că suprafaţa sau vasul de curăţat răspunde bine la acid înainte de a urma acest truc.

3. Curăţaţi recipientele din plastic. Reutilizarea recipientelor de plastic alimentar este o modalitate foarte bună de a reduce cantitatea de deşeuri, dar mirosurile pot persista pentru un timp îndelungat. Îndepărtaţi acest miros prin înmuierea recipientului într-un amestec de suc de lămâie şi apă în cantităţi egale.

4. Înlăturaţi mirosurile. Păstraţi câteva coji de lămâie în frigider (funcţionează mai bine decât bicarbonatul de sodiu!) şi în partea de jos a găleţii de gunoi pentru a evita mirosurile neplăcute.

5. Curaţaţi uşor răzătoarele de bucătărie. Curăţarea râzătoarelor de brânză este un chin. Cu ajutorul unei jumătăţi de lămâie vă uşuraţi munca; frecaţi lămâie peste răzătoare şi spălaţi-o ca de obicei.

6. Lustruiţi cromul şi oţelul inoxidabil. Uitaţi buretele de frecat - cojile de lămâie sunt abrazivi uşori, excelenţi, şi fac minuni la curăţarea cromului şi oţelului inoxidabil. Frecaţi metalul, clătiţi, şi ştergeţi-l cu un prosop uscat.

Frumuseţe & Modă

7. Deodorant. Deodorantele comerciale sunt pline de chimicale periculoase, dure. Dar ce alternativă avem, să devenim un paria social?! Din fericire, aici intervine sucul de lămâie. Tamponând câţiva stropi de suc de lămâie în axile vom obţine aceleaşi rezultate, sau chiar mai bune, decât folosind deodorantele cumpărate de la magazin.

8. Albeşte unghiile. Pe măsură ce îmbătrânim, unghiile noastre încep să se îngălbenească. Scăpaţi de asta prin înmuierea unghiilor într-o ceaşcă de apă şi sucul de la o lămâie. Ţineţi-le câteva minute, apoi clătiţi.

9. Îndepărtaţi petele galbene de la subraţ. Frecaţi pe pată un amestec din părţi egale de suc de lămâie şi apă, apoi lăsaţi cămaşa să se usuce la aer.

10. Eliminaţi mucegaiul. Hainele mucegăite nu sunt ruinate! Faceţi o pastă din suc de lămâie şi sare, aplicaţi pe mucegai, şi lăsaţi să se usuce la aer.

11. Dezinfectaţi bijuterii. Siguranţa este pe primul plan! Puteţi dezinfeca bijuterii din metal într-un amestec făcut din părţi egale de lămâie şi apă. Săriţi totuşi peste pietre şi metale preţioase.

12. Înlocuiţi clorul toxic. Săriţi peste decolorantul din spălătoria dvs. prin adăugarea unei jumătăţi de cană de suc de lămâie la spălare.

Mâncare & Băutură

13. Scădeţi aportul de sare. Papilele gustative obţin o senzaţie similară din aromele acre precum o fac din aromele sărate, ceea ce face ca sucul de lămâie să fie unul dintre cei mai buni înlocuitori ai sării. Uitaţi de solniţă şi asezonaţi-vă mâncarea cu citrice.

14. Preveniţi ca orezul să devină lipicios. Pentru a obţine un orez pufos perfect, nelipicios, se adaugă 1 linguriţă de suc de lămâie în oală în timp ce orezul fierbe.

15. Păstraţi alimentele. Puţin suc de lămâie previne oxidarea merelor, cartofilor, perelor şi conopidei.

16. Reîmprospătaţi-vă salata ofilită. Puneţi salata umedă, ofilită, într-un bol de apă cu gheaţă şi sucul de la o jumătate de lămâie; în câteva minute aceasta se revigorează.

17. Spălaţi fructele şi legumele. Aproape toate fructe şi legume - chiar cele biologice - vor beneficia de o spălare bună într-un castron cu apă şi suc de lămâie.

Animale de companie, Grădină & Multe altele

18. Ţineţi felinele la distanţă. Ce miroase bine pentru om este respingător pentru pisici. Adăugarea sucului de lămâie într-o sticlă cu pulverizator, şi pulverizarea lui într-o zonă în care nu doriţi să ajungă pisica - precum suprafeţele din bucătărie, de exemplu, sau pomul de Crăciun - va ajuta la ţinerea felinelor departe.

19. Daţi o nouă viaţă unui umidificator. Dacă umidificatorul începe să miroase un pic ciudat, trebuie doar să adăugaţi câteva linguri de suc de lămâie (3-4), în apă.

20. Scăpaţi de buruieni în mod natural. Sucul de lămâie îndepărtează buruienile foarte eficient. Pulverizaţi plantele nedorite cu suc de lămâie, ca să scăpaţi de ele fără toate substanţele chimice dure.

21. Recuperaţi pensulele întărite. Daţi o nouă viaţă acelor perii întărite. Aduceţi la temperatura de fierbere sucul de lămâie pus la fiert pe aragaz, adăugaţi periile, şi lăsaţi-le să stea acolo timp de aproximativ 15 minute. Spălaţi-le şi clătiţi-le în apă cu săpun, apoi lăsaţi-le să se usuce.

22. Respingeţi furnicile şi alţi dăunători. Furnicile, gândacii şi moliile urăsc mirosul de citrice. Puneţi suc de lămâie într-o sticlă cu pulverizator, şi pulverizaţi regulat pragurile, uşile, glafurile, şi oriunde în alte părţi prin care insectele s-ar putea strecura.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură