5 produse eficiente pentru protecţia pielii uscate în timpul iernii

Vă prezentăm câteva produse care vă ajută să vă păstraţi tenul hidratat în condiţii climatice aspre, în anotimpul friguros.
Femeie în peisaj de iarnă
Femeie în peisaj de iarnă (Pixabay.com)

În lunile reci de iarnă, contrastul dintre aerul rece de afară şi cel uscat din încăperi contribuie la deteriorarea şi uscarea pielii. Astfel, în această perioadă a anului este foarte important să folosim preparate pentru hrănirea şi îngrijirea tenului şi, totodată, hrănirea organismului cu elementele nutritive necesare.

În general, pentru a menţine sănătatea pielii, specialiştii recomandă să folosim în alimentaţie următoarele produse:

• salate din legume cu frunze, care au capacitatea să absoarbă radicalii liberi;

• pastă de tomate, care ne protejează pielea împotriva razelor ultraviolete;

• somon şi sardine, bogate în acizi graşi omega-3 cu potenţial antiinflamator;

• fructe şi legume de culoare portocalie care conţin mult beta-caroten. Beta-carotenul este esenţial pentru sinteza vitaminei A, responsabilă de tonusul pielii, protecţia împotriva radicalilor liberi şi menţinerea tinereţii;

• avocado, bogat în vitaminele E şi C, acizi graşi nesaturaţi şi antioxidanţi;

• ouă, care conţin multe substanţe folositoare pentru pielea uscată — aminoacizi, luteină, biotină, vitaminele grupei B şi sulf, ce oferă elasticitate pielii;

• nuci, ce conţin acizi graşi polinesaturaţi omega-3 şi omega-6. Aceste substanţe ne protejează pielea împotriva radicalilor liberi, îi menţin tonusul, oferindu-i supleţe şi catifelare;

• carne de curcan, o sursa bună de aminoacizi esenţiali pentru pielea uscată, zinc şi acid lipoic.

Dar ce putem face când pielea noastră are nevoie de hidratare instantanee? Putem să încercăm să folosim câteva produse care sunt foarte eficiente pentru hrănirea pielii pe timp de iarnă:

Lapte şi miere

Acidul lactic şi grăsimile din lapte au un efect calmant asupra pielii iritate, atunci când sunt aplicate local. Mierea de albine nu este doar un hidratant natural puternic, ci şi un agent antimicrobian eficient.

Putem să preparăm o mască din miere şi lapte, amestecând laptele cu miere lichidă şi încălzindu-l la temperatura camerei. Pentru rezultate mai bune, putem să folosim lapte de casă nefiert sau laptele gras pasteurizat. Componentele măştii vor preveni cojirea şi senzaţia de strângere a pielii.

Uleiul de nucă de cocos

Uleiul de cocos este un hidratant natural puternic. În plus are proprietăţi antibacteriene şi antivirale. Putem să aplicăm ulei de nucă de cocos sau o cremă pe baza acestui ingredient direct pe piele.

Ulei de măsline

Experţii susţin că persoanele care consumă în mod regulat ulei de măsline au mai puţine semne de îmbătrânire. Uleiul de măsline conţine antioxidanţi din plante numiţi polifenoli, care ne protejează pielea de îmbătrânire şi diverse afecţiuni. În alimentaţie, uleiul de măsline poate fi adăugat în salate şi sosuri.

Este eficientă şi aplicarea sa locală. Trebuie să-l plasăm pe piele şi să lăsăm să acţioneze timp de 25 de minute, apoi să clătim cu apă. Este mai bine să efectuăm procedura de două ori pe zi, iar efectul poate fi fortificat folosind adiţional cremă hidratantă.

Ceaiul verde

Ceaiul verde protejează organismul împotriva razelor ultraviolete.

Putem să ştergem pielea cu infuzie de ceai verde. Acesta hidratează pielea, o curăţă uşor şi îi oferă o senzaţie de catifelare. Proprietăţile antiseptice ale ceaiului verde ajută, de asemenea, la eliminarea diverselor inflamaţii ale pielii.