7 noiembrie. Liderul comunist rus Ziuganov îşi anunţă candidatura la prezidenţialele din 2018

Gennadi Ziuganov, liderul Partidului Comunist din Rusia.
Gennadi Ziuganov, liderul Partidului Comunist din Rusia. (Getty Images)

Ghenadi Ziuganov, liderul veteran al Partidului Comunist din Rusia, a anunţat că va candida în alegerile prezidenţiale din martie 2018.

Anunţul lui Ziuganov la postul de televiziune finanţat de stat Channel One, a fost făcut într-un moment în care Rusia a marcat o sută de ani de la Revoluţia din Octombrie.

Aceasta va fi cea de-a cincea încercare a lui Ziuganov de a câştiga alegerile prezidinţiale din Rusia începând cu 1996. Ultima campanie a avut loc în 2012, când Ziuganov a obţinut 17,2% dintre voturi. Partidul Comunist din Rusia are aproximativ 160.000 de membri, 40% dintre ei având sub 35 de ani.

Se estimează că preşedintele rus Vladimir Putin va candida şi va câştiga cel de-al patrulea mandat prezidenţial, deşi încă nu şi-a anunţat oficial candidatura.

Ziuganov va concura probabil pentru locul al doilea cu liderul veteran al Partidului Democrat Liberal, Vladimir Jirinovski.

Alexei Navalni, cel mai proeminent lider al opoziţiei ruse, continuă să desfăşoare o campanie prezidenţială la nivel naţional, chiar dacă i s-a interzis să candideze din cauza unei condamnări penale despre care acesta a insistat că a fost motivată politic.

În cursa prezidenţială mai sunt înscrişi: Ksenia Sobciak, fostă prezentatoare a unui reality-TV, cântăreaţa Ekaterina Gordin, actriţa de filme porno Elena Berkova, moderatorul TV Anfisa Cehov, modelul Elena Semerikova, lideră a partidului Dialogul Femeilor, precum şi Samson Şolademi, blogger şi om de afaceri rus de origine africană.