83 de miliardari chinezi sunt membri ai PCC

.
. (FREDERIC J. BROWN / AFP / Getty Images)

Optzeci şi trei de membri ai Congresului Naţional al Poporului (CNP) sau ai Conferinţei Politice Consultative a Poporului Chinez (CPPCC) sunt miliardari în dolari americani, susţine o firma privată de consultanţă, sesiunile anuale ale CNP şi CPPCC, care sunt în curs de desfăşurare la Beijing, devenind cele mai mari reuniuni de miliardari din lume. Asta în condiţiile în care Beijing-ul are un PIB pe cap de locuitor mult mai mic decât al României.

Treizeci şi unu sunt deputaţi în CNP, restul fiind delegaţi CPPCC şi 10 din Hong Kong, conform noii liste Hurun Global Rich List 2013, care include un clasament al celor mai bogaţi 1453 de miliardari în dolari americani din lume.

Raportul arată modul în care banii, puterea şi politica sunt strâns legate în China, precum şi modul în care adunătura sa de marionete şi grupul lor consultativ sunt cele mai bogate cluburi politice din lume.

Lista cu bogaţii de anul trecut a stârnit dezbateri asupra reprezentării disproporţionate a bogaţilor Chinei în poziţii guvernamentale consultative de vârf.

Noul lider al Partidului Comunist instalat în noiembrie a vorbit despre nevoia urgentă de reforme pentru a reduce diferenţa dintre venituri, care este acum una din cele mai mari din lume şi la niveluri despre care analiştii susţin că ar putea stârni tensiuni sociale, în ciuda celor trei decenii de creştere economică ce a scos sute de milioane de oameni din sărăcia din zonele rurale. În lista de anul trecut, congresmanul american Darrell Issa (R, California), cu o avere netă de 700 de milioane USD, ar fi ocupat doar locul 40 în topul celor mai bogaţi membri.

În lista din acest an, Michael Bloomberg, primar al New York-ului pentru al treilea mandat, este singurul politician american miliardar inclus. Patru alţi miliardari americani, cu aşa-numite "averi politice", nu au reuşit să obţină un loc în Congres sau instituţii guvernamentale.

Cel mai recent raport susţine că Zong Qinghou de la Wahaha, în vârstă de 68 de ani, este cel mai bogat deputat CNP, având o avere personală de 13 miliarde de dolari. El îşi începe acum al treilea mandat de cinci ani.

Zong Qinghou de la Wahaha, în vârstă de 68 de ani, este cel mai bogat deputat CNP, având o avere personală de 13 miliarde de dolari.

Pony Ma Huateng de la Tencent ocupă locul al doilea, cu 7,5 miliarde dolari. Ma, în vârstă de 42 de ani, este al doilea miliardar tânăr deputat CNP, după Fang Wei, în vârstă de 40 de ani.

Vârsta medie a celor 31 de deputaţi CNP miliardari este de 54 de ani.

Din punct de vedere geografic, provincia Jiangsu ocupă locul fruntaş, şase miliardari politici provenind de acolo.

Media de vârstă a delegaţilor miliardari din CPPCC este de 50. Printre aceştia se află fondatorii unora din mărcile cele mai cunoscute din China, inclusiv Robin Li Yanhong de la Baidu, Yang Yuanqing de la Lenovo şi Cao Dewang de la Fuyao Glass.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe