A fost descoperită o exoplanetă care emite unde radio

O lume considerată o pitică cenuşie este de fapt o planetă care emite aurore prin intermediul unui mecanism necunoscut. Este primul obiect de masă planetară detectat cu un radiotelescop.
SIMP J01365663+0933473
SIMP J01365663+0933473 (Credit: Caltech/Chuck Carter; NRAO/AUI/NSF)

Oamenii de ştiinţă de la California Institute of Technology (sau Caltech) din Statele Unite ale Americii au făcut prima detectare a unui obiect cu masă planetară cu un radiotelescop. Corpul pare a fi o planetă de douăsprezece ori mai mare decât Jupiter şi are un câmp magnetic puternic. Potrivit observaţiilor, această planetă nu orbitează nicio stea, ci pare mai degrabă un obiect rătăcitor. Rezultatele au fost publicate în The Astrophysical Journal Supplement Series.

„Acest obiect se află chiar la limita dintre o planetă şi o pitică cenuşie, sau o “stea eşuată” şi ne oferă atât de multe surprize încât ne-ar putea ajuta să înţelegem procesele magnetice ale stelelor şi planetelor“, a declarat într-un comunicat Melodie Kao, primul autor al studiului şi cercetător la Caltech.

Cele mai multe dintre planetele extrasolare (cunoscute şi sub numele de exoplanete) sunt detectate atunci când trec prin faţa stelelor lor şi produc o uşoară scădere a luminii, sau cu alte cuvinte „trag“ de stelele lor şi le fac să oscileze uşor. În acest caz, însă, s-a întâmplat ceva diferit. Un radiotelescop puternic, Very Large Array (VLA), a localizat o sursă de energie electromagnetică situată într-un obiect cu masă neobişnuit de mică.

De fapt, în mod obişnuit, observaţii similare sunt efectuate în pitice cenuşii, stele cu masă suficientă cât să fie considerate planete, dar nu suficientă pentru a declanşa reacţii de fuziune nucleară pentru a deveni stele.

O lume cu nume dificil

Dar de data aceasta astronomii au observat că ceea ce considerau o pitică cenuşie - al cărui câmp magnetic puternic fusese deja observat - în realitate are o masă comparabilă cu masa unei planete.

Obiectul se numeşte "SIMP J01365663+ 0933473". A fost descoperit în 2016 şi s-a observat că are un câmp magnetic de 200 de ori mai puternic decât cel al lui Jupiter.

Ultimele observaţii au arătat că SIMP J01365663 0933473 face parte dintr-un grup de stele foarte tinere. Aceasta implică faptul că masa sa este cu mult mai mică decât s-a crezut anterior şi că, de fapt, este compatibilă cu cea a unei planete. Această pitică cenuşie este o lume cu o masă de 12,7 ori mai mare decât cea a lui Jupiter.

Mai mult decât atât, SIMP J01365663 0933473 ar avea doar 200 milioane de ani (Pământul are 4.500 milioane de ani) şi ar fi situată la 20 de ani lumină. Temperatura de suprafaţă pare a fi de aproximativ 825 ºC, în comparaţie cu cea a Soarelui care ajunge la 5.500ºC.

Noi indicii despre magnetism

Interesant este faptul că intensul câmp magnetic al acestei planete pune la îndoială ceea ce se ştia despre generarea de magnetism atât în planete cât şi în piticele cenuşii. „Reprezintă provocări enorme pentru înţelegerea mecanismului de dinam care produce câmpuri magnetice atât în piticele cenuşii, cât şi în exoplanete“, a declarat Gregg Hallinan co-autorul studiului şi cercetător de la Caltech.

Aceasta presupune, potrivit precizărilor lui Melodie Kao, că observarea acestei lumi în particular este foarte interesantă pentru a studia originea fenomenelor magnetice în exoplanete. „Noi credem că astfel de lucruri se pot întâmpla nu numai în piticele cenuşii, dar, de asemenea, şi în planete gigante şi planete terestre“, a spus Kao.

Unul dintre lucrurile care trebuie înţelese este foarte frapant. Radiotelescopul VLA a detectat că SIMP J01365663 0933473 generează propriile sale aurore, la fel cum fac marile planete gazoase ale Sistemului Solar. Diferenţa dintre această lume şi planetele noastre vecine este că în apropiere nu există nicio stea care să genereze vânt solar.

Această lume, prin urmare, este o sursă de unde radio compatibilă cu fenomenul de auroră. Astronomii au sugerat că o posibilitate ar fi aceea ca o planetă sau o lună să treacă prin apropiere interacţionând astfel cu câmpul său magnetic, similar cu ceea ce a fost observat între Jupiter şi luna sa Io.

Articol ştiinţific de referinţă: The Strongest Magnetic Fields on the Coolest Brown Dwarfs

Mai multe informaţii: VLA Detects Possible Extrasolar Planetary-Mass Magnetic Powerhouse, Object is at boundary between giant planet and brown dwarf

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură