A încetat din viaţă Kalashnikov, rusul care a inventat puşca AK-47

Puşcă automată AK47
Puşcă automată AK47 (JM LOPEZ / AFP / Getty Images)

Mihail Kalashnikov, inventatorul faimoasei puştii de asalt AK-47, a încetat luni din viaţă, la vârsta de 94 de ani, într-un spital din Izhevsk, potrivit publicaţiei The Province.

Cauza decesului nu a fost precizată, acesta fiind internat în spital în ultima lună, din cauza unor probleme de sănătate nespecificate.

Kalashnikov a declarat de multe ori că, personal, s-a simţit netulburat de contribuţia sa la vărsările de sânge din lume.

"Eu dorm bine. Politicienii sunt de vină pentru incapacitatea de a ajunge la un acord şi pentru că recurg la violenţă", a declarat acesta în 2007.

AK-47 "Avtomat Kalashnikov" - este arma cea mai populară din lume, larg apreciată de gherilele, teroriştii şi soldaţii din multe armate ale lumii. Se estimează că aproximativ 100 de milioane de arme sunt răspândite în întreaga lume.

Deşi nu este extrem de precisă, este robustă şi simplă şi funcţionează în condiţii de nisip sau umede, care fac inutilizabile arme mult mai sofisticate.

"În timpul războiului din Vietnam, soldaţii americani aruncau M-16 lor şi luau AK-47 de la soldaţii vietnamezi morţi", a declarat Kalashnikov, în iulie 2007, la o ceremonie care a marcat a 60-a aniversare a puştii lui.

Faptul că este adecvată pentru condiţiile din junglă şi deşert au făcut-o aproape ideală pentru insurgenţii din Lumea a Treia susţinuţi de către Uniunea Sovietică, iar Moscova nu numai că a distribuit AK- 47 pe scară largă, dar a şi licenţiat producţia acesteia în alte 30 de ţări.

Statutul armei printre revoluţionari este consacrat pe steagul Mozambicului.

Kalashnikov, s-a născut într-o familie de ţărani din Siberia, şi şi-a început viaţa profesională ca funcţionar de cale ferată. După ce a intrat în Armata Roşie în 1938, el a arătat că are fler la mecanică inventând mai multe modificări pentru tancurile sovietice.

Momentul în care şi-a stabilit ferm cursul a fost în 1941, în bătălia de la Briansk împotriva forţelor naziste, atunci când un obuz i-a lovit rezervorul. În timp ce se recupera în spital, Kalashnikov se tot gândea la puştile automate superioare pe care le-a văzut la nazişti. Ideile sale au dat roade cinci ani mai târziu.

"Daţi vina pe germanii nazişti pentru că am devenit un designer de arme", a precizat Kalashnikov. "Întotdeauna am vrut să construiesc maşini agricole".

A fost decorat cu numeroase onoruri, inclusiv cu titlul de Erou al Muncii Socialiste, Ordinul Lenin şi Premiul Stalin. Dar, pentru că invenţia sa nu a fost brevetată, el nu s-a îmbogăţit din drepturile de autor.

"La acea vreme, în ţara noastră, nici nu se punea problema de brevetarea invenţiilor".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe