A treia zi de proteste în Turcia îndreptate împotriva premierului

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan. (Allan Tannenbaum-Pool / Getty Images)
Epoch Times România
02.06.2013

Duminică după-amiază în Ankara, poliţia turcă a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa un grup de cca. o mie de manifestanţi. Aceasta este cea de-a treia zi de demonstraţii antiguvernamentale din această ţară, informează AFP, citând canalul de televiziune turc NTV.

Forţele poliţieneşti au intervenit atunci când demonstranţii s-au îndreptat către clădirea în care se găseşte biroul primului ministru turc Recep Tayyip Erdogan.

Ciocnirile dintre poliţie şi protestatari care au avut loc în a treia zi au fost de o mai mică intensitate faţă de cele din Istanbul şi Ankara din zilele anterioare, precizează Reuters.

Primul ministru turc a acuzat principalul partid de opoziţie că ar fi incitat la revolte antiguvernamentale şi i-a numit pe demonstranţi 'jefuitori'. El a afirmat că Partidul Republican al Poporului - creat în 1924 de fondatorul Turciei moderne, ca stat secular, Mustafa Kemal Ataturk - ar fi iniţiat această dispută, care are o bază ideologică.

Primul ministru Erdogan a precizat, într-un interviu televizat, că nu va opri proiectul prin care se va modifica Piaţa Taksim din Istanbul, proiect care a provocat demonstraţiile ce au evoluat apoi în manifestaţii ample împotriva Partidului Justiţiei şi Dezvoltării, care este la putere.

Protestele au început vineri dimineaţa, după ce poliţia a intervenit dur pentru a îndepărta sute de persoane care ocupau de trei zile Parcul Gezi din Piaţa Taksim, pentru a împiedica tăierea a 600 de copaci pentru construirea în zonă a unei moschei. Protestele s-au transformat într-o acţiune îndreptată împotriva premierului, criticat pentru politicile sale cu caracter islamist.

Primul ministru Erdogan, care se află la putere din 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate şi Dezvoltare ce are la bază o fostă mişcare islamistă.

Săptămâna trecută, parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vânzarea şi consumul băuturilor alcoolice între orele 22:00 – 06:00, această situaţie nemulţumind tinerii turci.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor