Aceste 25 de specii nu au mai fost văzute în viaţă de multă vreme (video)

O campanie ştiinţifică internaţională îşi propune să „redescopere” specii vii care încă ar mai putea exista în colţuri îndepărtate ale planetei.
Raţa cap- roz (Rhodonessa caryophyllacea)
Raţa cap- roz (Rhodonessa caryophyllacea) (wikipedia.org)

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă condusă de organizaţia Global Wildlife Conservation a lansat o campanie pentru a încerca să localizeze în viaţă unele exemplare dintr-un număr de 25 de specii (24 animale şi o plantă carnivoră) care, fără a fi considerate în mod oficial dispărute, nu au mai fost văzute în natură pe parcursul ultimelor decenii.

Proiectul The Search for Lost Species (en. În căutarea speciilor pierdute) îşi propune să redescopere unele dintre aceste 25 de specii prin intermediul expediţiilor efectuate de naturalişti, ecologişti, biologi şi geografi în zonele în care au fost observate ultimele exemplare. În unele cazuri, căutarea va fi extrem de dificilă, deoarece nu există fotografii sau imagini de calitate, care să permită dobândirea unei idei clare despre specia căutată.

Lista de 25 de specii a fost elaborată de Global Wildlife Conservation, în colaborare cu o sută de oameni de ştiinţă din întreaga lume, dintr-o bază de date cu 1.200 de specii aflate în pericol de dispariţie (stare „critică” în conformitate cu Lista Roşie a Speciilor emisă de către Uniunea internaţională pentru conservarea naturii). Multe dintre aceste specii sunt menţinute în această categorie datorită lipsei de informaţii, dar toate datele indică că multe dintre ele au dispărut complet.

După selectarea speciilor care urmează să fie „re-descoperite”, Global Wildlife Conservation a lansat o campanie pentru a strânge fondurile necesare ca să poată începe primele expediţii de căutare. Actorul Daniel Craig s-a alăturat acestei campanii participând la realizarea videoclipului informativ prezentat mai sus.

Singura plantă inclusă în această listă este Nepenthes mollis, o specie carnivoră tropicală originară din Kalimantan, Borneo, din care există un singur exemplar uscat, păstrat într-un muzeu în Indonezia.

Organizatorii acestui proiect au cerut pictorului Alexis Rockman să creeze un poster cu ilustraţii, în care au fost desenate artistic aceste specii şi unde se poate citi numele lor popular în limba engleză şi ultima dată la care au fost văzute.

Mai multe informaţii: The Search for Lost Species