Acţiunile Twitter se prăbuşesc după ce Musk trimite o altă scrisoare, cu un nou motiv pentru a ieşi din afacere

Sediul Twitter in San Francisco, 13 August 2019
Sediul Twitter in San Francisco, 13 August 2019 (GLENN CHAPMAN/AFP via Getty Images)

Acţiunile Twitter s-au prăbuşit până la 38 USD înainte de a anula aproape toate pierderile, după ce avocaţii lui Elon Musk au trimis o scrisoare de reziliere către compania de socializare, citând acuzaţiile recente ale unui denunţător al Twitter ca nou motiv pentru a pune capăt preluării platformei de socializare în valoare de 44 de miliarde de dolari.

Într-un document depus la începutul zilei de marţi, firma de avocatură a lui Musk a declarat că acuzaţiile lui Zatko, inclusiv "deficienţe flagrante" în apărarea platformei împotriva hackerilor şi probleme de confidenţialitate, înseamnă că Twitter a încălcat condiţiile din acordul de fuziune.

Peiter Zatko, fostul şef al securităţii Twitter, a susţinut că a ridicat întrebări cu privire la deficienţe grave în gestionarea de către compania de socializare a datelor personale ale utilizatorilor, inclusiv utilizarea unui software neactualizat şi că directorii au ascuns informaţii despre breşe şi lipsa de protecţie a datelor utilizatorilor. Avocaţii atât ai lui Musk, cât şi ai Twitter, l-au citat pe Zatko, care a declarat că oficialii platformei de socializare nu au ştiut sau nu le-a păsat să afle câte conturi erau spam sau conturi robot.

Musk se chinuie de luni de zile să iasă din procedura de preluare a Twitter, iniţial susţinând că cifrele de utilizatori ale Twitter sunt umflate de milioane de conturi robot. Echipa juridică a miliardarului şi-a îndreptat recent atenţia către Zatko, care a fost concediat de Twitter la începutul acestui an.

Acţiunile Twitter au scăzut marţi cu până la 5% în tranzacţiile de dinaintea deschiderii bursei de la New York, până la 38,00 dolari, mult sub preţul ofertei lui Musk de 54,20 dolari, înainte de a recupera majoritatea pierderilor pe măsură ce comercianţii au realizat că ultima manevră a lui Musk are puţine şanse de a anula acordul.

Twitter, care a susţinut că spamul şi roboţii reprezintă mai puţin de 5% din conturi, l-a dat în judecată pe Musk în iulie pentru a-l forţa să finalizeze achiziţia propusă. De atunci, peste 100 de persoane, bănci, fonduri şi alte firme au fost citate în procesul din Delaware, care este programat să înceapă pe 17 octombrie.

După cum notează Bloomberg, noile constatări se adaugă la afirmaţiile anterioare ale lui Musk, arătând că Twitter se află în "neconformitate materială" cu obligaţiile privind confidenţialitatea datelor şi legile de protecţie a consumatorilor şi că societatea este vulnerabilă la defecţiuni ale centrelor de date şi la personaje rău intenţionate.

Reactia Twitter

Twitter a lansat imediat un răspuns la ultima scrisoare a lui Musk, în care compania de reţele sociale susţine că scrisoarea lui Musk nu este valabilă, că Twitter nu a încălcat nicio obligaţie şi că Musk continuă să încalce cu bună ştiinţă acordul de fuziune. Răspunsul complet mai jos:

Această scrisoare este trimisă în numele Twitter, Inc. ("Twitter" sau "compania") ca răspuns la scrisoarea dvs. din 29 august 2022, în care X Holdings I, Inc. pretinde că reziliază din nou Acordul şi Planul de fuziune ("Acordul") dintre Twitter, X Holdings I, Inc. ("Parent"), X Holdings II, Inc. ("Acquisition Sub") şi Elon R. Musk (împreună cu Parent şi Acquisition Sub, "Părţile Musk"), prin transmiterea unei "notificări suplimentare de reziliere" a Acordului, prin care se caută baze suplimentare pe baza cărora se pretinde că se reziliază Acordul.

Termenii cu majusculă utilizaţi aici şi care nu sunt definiţi altfel au înţelesul atribuit acestora în Acord.

Ca şi în cazul presupusei dumneavoastră notificări de reziliere din 8 iulie 2022, presupusa reziliere prezentată în scrisoarea dumneavoastră din 29 august 2022 este nulă şi nelegală în conformitate cu Acordul, inclusiv în temeiul Secţiunii 8.1(d) a acestuia. Aceasta se bazează exclusiv pe declaraţii făcute de o terţă parte care, aşa cum a declarat anterior Twitter, sunt pline de inconsecvenţe şi inexactităţi şi nu au un context important.

Contrar afirmaţiilor din scrisoarea dumneavoastră, Twitter nu şi-a încălcat niciuna dintre declaraţiile sau obligaţiile asumate în cadrul acordului, iar Twitter nu a suferit şi nu este posibil să sufere un efect negativ semnificativ al companiei. Twitter intenţionează să pună în aplicare acordul şi să încheie tranzacţia la preţul şi în condiţiile convenite cu părţile Musk.

În plus, pretinsa reziliere suplimentară nu este valabilă din motivul independent că dl Musk şi celelalte părţi Musk continuă să încalce în mod conştient, intenţionat, voit şi material Acordul, inclusiv, dar fără a se limita la secţiunile 6.1, 6.3, 6.4, 6.8 şi 6.10 din acesta, şi şi-au renegat obligaţiile care le revin în temeiul Acordului atunci când au transmis notificarea de reziliere pretinsă, invalidă şi abuzivă, din 8 iulie.

Acordul nu este reziliat, Scrisoarea de angajare a datoriei bancare şi Scrisoarea de angajare a capitalului rămân în vigoare, iar Twitter solicită din nou ca domnul Musk şi celelalte părţi Musk să îşi îndeplinească obligaţiile care le revin în temeiul Acordului, inclusiv obligaţiile lor de a depune toate eforturile rezonabile pentru a finaliza şi a face eficiente tranzacţiile prevăzute în Acord, în Scrisoarea de angajare a datoriei bancare şi în Scrisoarea de angajare a capitalului. Twitter va continua să îşi exercite dreptul de a aplica în mod specific toate obligaţiile părţilor Musk în temeiul acordului.

Twitter îşi rezervă toate drepturile contractuale, legale şi de altă natură.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură