Actul XXV: Actori şi scriitori francezi susţin protestele “vestelor galbene”

Manifestanţi “vestele galbene” în Paris, Franţa
Manifestanţi “vestele galbene” în Paris, Franţa (AFP/Getty Images)

Manifestanţii anti-guvernamentali “vestele galbene” au mărşăluit din nou sâmbătă în diverse oraşe ale Franţei în cel de-al 25-lea weekend consecutiv, potrivit Deutsche Welle.

După marşul anual desfăşurat miercuri cu ocazia Zilei Muncii la care au participat mii de persoane, numărul “vestelor galbene” care s-au prezentat ieri la protestul din Paris a fost mai mic decât în precedentele weekenduri.

Aproximativ 18.900 de manifestanţi au ieşit în stradă în Franţa, dintre care 1.460 în capitala ţării, potrivit Ministerului francez de Interne.

Câteva zeci de persoane au demonstrat la Aeroportul Charles de Gaulle din Paris pentru a denunţa planurile de privatizare.

Proteste similare au avut loc şi în alte oraşe precum Nisa, Marsilia, Chambery şi Lyon, unde ecologiştii şi vestele galbene şi-au unit forţele.

Postul de televiziune BFMTV a raportat ciocniri minore între manifestanţi şi poliţie în Lyon. De asemenea, poliţia a folosit gaze lacrimogene în La Roche-sur-Yon, unde protestele au fost interzise în centrul oraşului, potrivit FranceInfo.

Protestele de sâmbătă au avut loc în condiţiile în care un grup de peste 50 de actori, scriitori, muzicieni şi regizori de filme, inclusiv actriţa Juliette Binoche, a publicat o scrisoare pe website-ul ziarului francez Liberation pentru susţinerea mişcării “vestelor galbene”.

Scrisoarea a precizat că grupul poate vedea eforturile guvernului de a discredita manifestanţii “vestelor galbene” şi încercările guvernului de a-i prezenta pe manifestanţi ca fiind “anti-ecologişti, extremişti, rasişti, hoţi”.

“Această tactică nu funcţionează, această poveste nu corespunde realităţii chiar dacă mass media mainstream şi purtătorii de cuvânt ai guvernului doresc ca noi să credem acest lucru”, mai susţine scrisoarea.

“Numărul victimelor represiunii este tot mai mare în fiecare săptămână”, potrivit scrisorii, adăugând că începând cu 19 aprilie, în rândul manifestanţilor, au fost raportate un deces, 248 de persoane rănite la cap, 23 de persoane cu răni grave la ochi şi 5 persoane cu răni grave la mâini.

“Cum ne putem exercita dreptul la protest în faţa unei astfel de represiuni”, a întrebat grupul.

“Nu ne lăsăm prostiţi! Cea mai ameninţătoare violenţă este economică şi socială. Este acea [violenţă] a acestui guvern care protejează interesele celor puţini în detrimentul celorlalţi”, a continuat scrisoarea.

Mişcarea “vestelor galbene” a fost lansată în noiembrie 2018 ca răspuns la planurile preşedintelui francez Emmanuel Macron de a creşte taxa pe carburanţi şi, ulterior, s-a transformat într-o mişcare de opoziţie la politicile lui Macron considerate a-i favoriza pe cei bogaţi.

Macron a răspuns luna trecută cu o serie de propuneri, inclusiv reduceri de taxe şi planuri pentru închiderea unei şcoli de elită pentru funcţionarii publici de top ai Franţei, în timp ce şi-a apărat politicile favorabile mediului de afaceri.

Însă mulţi membri ai mişcării de protest, care nu au un lider oficial sau o structură de conducere, au afirmat că propunerile lui Macron nu au mers prea departe şi că nu includeau suficiente detalii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe