„Adevăr - Compasiune – Toleranţă” la Galeria de Artă City Gallery din Shopping City Suceava

Asociaţia Română de Qigong Falun Dafa România organizează Expoziţia Internaţională de Artă „Adevăr - Compasiune – Toleranţă”.

Publicul va putea viziona expoziţia de la Galeria de Artă City Gallery din Shopping City Suceava în perioada

15 – 29 iulie 2013, L-V între orele 09-21 şi S-D între orele 09-20.

Expoziţia de pictură „Adevăr - Compasiune – Toleranţă”, care face înconjurul lumii din anul 2004, a fost găzduită şi prezentată în diverse săli de expoziţie cum ar fi: Naţional Arts Club din New York City, Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite şi Sala Naţională de Expoziţii din Moscova. După un turneu de mare succes în peste 50 de ţări şi 210 oraşe, expoziţia a ajuns şi în România în anul 2009. De atunci a fost prezentată publicului din mai multe oraşe precum Bucureşti, Suceava, Iaşi, Constanţa, Mangalia, Timişoara, Oradea, Craiova, Tg. Mureş, fiind extrem de apreciată de către vizitatori. Între timp colecţia s-a îmbogăţit cu lucrări noi, întrucât problemele pe care le abordează expoziţia „Adevăr - Compasiune – Toleranţă” sunt contemporane cu noi.

Lucrările din această expoziţie au fost create de un grup de artişti consacraţi. Prin intermediul practicii Falun Dafa (Falun Gong) – o disciplină străveche chineză de meditaţie şi autoîmbunătăţire a caracterului moral– ei şi-au adâncit înţelegerile spirituale, aflând răspunsuri la căutări de o viaţă cu privire la sensurile înalte ale existenţei. www.falundafa.org

Fiecare tablou reprezintă o poveste adevărată, picturile în stil neo-realist fiind realizate din dorinţa de a face cunoscute oamenilor din întreaga lume persecuţia şi torturile la care sunt supuşi practicanţii Falun Dafa în China zilelor noastre, precum şi frumuseţea unei vieţi trăite după standarde morale înalte.

Patru dintre artişti au fost ei înşişi victimele persecuţiei, fiind torturaţi şi bătuţi de către autorităţile chineze în lagăre de muncă forţată şi centre de detenţie din China. Unul dintre ei este încă deţinut în China.

Expoziţia prezintă contrastul dintre serenitatea practicii Falun Gong şi persecuţia şi tortura îndurate în China de mulţi practicanţi Falun Gong, aflaţi la mâna regimului comunist.

Artiştii speră ca, prin expunerea acestor imagini în faţa comunităţii internaţionale, vor putea opri persecuţia iniţiată în anul 1999 de regimul comunist chinez împotriva practicii Falun Gong şi salva vieţi nevinovate. Mesajul final este unul de speranţă şi triumf.

***

Despre artişti

Expoziţia a fost iniţiată de renumitul sculptor chinez Kunlun Zhang, care a fost eliberat în anul 2001 dintr-un lagăr de muncă forţată al Partidului Comunist Chinez, după trei luni de tortură psihică şi fizică. Principala sa formă artistică de exprimare este pictura realistă în ulei, aleasă pentru potenţialul său narativ, accesibilitate şi puritate, după cum menţionează website-ul expoziţiei en.falunart.org

- Kunlun Zhang

Kunlun Zhang este unul dintre cei mai renumiţi sculptori din China contemporană. A absolvit Institutul de Artă al Chinei, Departamentul de Sculptură şi de asemenea s-a specializat şi în picturi în ulei şi pictură chineză. A avut funcţia de director al Institutului de Sculptură din cadrul Institutului de Artă din Shangdong, precum şi funcţia de director al Institutului de Cercetare al Sculpturii. Zhang a primit multe premii şi a participat la multe expoziţii în China şi în întreaga lume. Lucrările sale au fost prezentate în mai multe publicaţii, printre care: Cine-i cineva în lume, Enciclopedia Chinezilor Renumiţi şi Colecţia lucrărilor de sculptură din lume. În 2001, Zhang a fost prizonier de conştiinţă în China.

Iată un fragment dintr-un interviu acordat de acesta unui reporter pentru Zhengjian/pureinsight.org

Zhang: Trecutul istoric al Chinei datează de acum cinci mii de ani. China are cea mai lungă civilizaţie neîntreruptă din lume, iar cultura sa a uimit omenirea. Cu toate acestea, cultura tradiţională chineză a început să decadă la începutul secolului al XVIII-lea şi a fost complet distrusă ulterior. După ce Jiang Zemin (fostul preşedinte al Chinei) a luat conducerea, [acest proces de] distrugere a înregistrat o intensificare fără precedent. Sub dictatura lui Jiang Zemin, cultura antică chineză şi drepturile omului au devenit un subiect tabu, iar demnitatea umană a fost desconsiderată. Jiang Zemin a interzis Falun Gong care susţine onorabila tradiţie străveche chineză care îi învaţă pe oameni să fie drepţi şi binevoitori. Falun Gong a dobândit popularitate datorită beneficiilor sale în ceea ce priveşte sănătatea fizică şi psihică. S-a dovedit că practicanţii Falun Gong nu mai aveau boli - chiar boli incurabile - după o perioadă scurtă de la începerea acestei practici. Ei au descoperit astfel o viaţă fără probleme medicale şi mentale. Delicvenţi, tineri incorigibili şi cu un comportament urât s-au întors către bunătate după ce au început să practice Falun Gong. Ei au putut găsi adevăratul sens al vieţii. S-a văzut că acesta practică nu necesită publicitate sau propagandă pentru a se răspândi în rândul populaţiei. S-a transmis de la om la om în China. Doar în câţiva ani, peste o sută de milioane de oameni practicau Falun Gong.

Jiang a ordonat modul în care să fie trataţi practicanţii Falun Gong: „falimentaţi-i financiar, ruinaţi-le reputaţia şi exterminaţi-i fizic.” Cred că puteţi conştientiza cum Jiang a utilizat întreaga naţiune, inclusiv sistemul educaţiei şi pe cel legal, armata, agenţiile speciale şi toate nivelurile guvernului de la vârf până la bază pentru a implementa persecuţia. Orice elev care practică Falun Gong sau susţine Falun Gong este privat de educaţie. Presa de stat, televiziunea şi radioul, departamentele pentru afaceri externe şi mulţi alţii au un rol major în persecuţie. Jiang a folosit peste un sfert din bugetul naţional pentru a reprima Falun Gong. Aceasta ne arată dimensiunea extremă a represiunii. Metodele de persecuţie cuprind atât metodele folosite în trecut cât şi altele create în prezent. Există peste o sută de metode de tortură. Vă puteţi imagina cât de nemiloase, crude şi sălbatice sunt acestea.

Am fost arestat de patru ori în China, bătut şi electrocutat cu bastoane electrice. Caşă mi-a fost răvăşită. Am fost deţinut în închisoare şi condamnat ilegal la muncă forţată. Apoi, după ce am fost eliberat, nu exista niciun loc în China unde să pot spune adevărul. China este de fapt o închisoare imensă. Fiecare mişcare şi acţiune a mea era urmărită şi puteam fi arestat oricând, fără motiv. Potrivit opiniei publice mondiale nu exista niciun motiv pentru care guvernul chinez nu m-ar fi putut elibera. Chiar şi după ce am fost eliberat, nu mi-a fost redată libertatea. Aceste picturi reflectă sentimentele şi zbuciumul meu din acele momente.

- Xiaoping Chen

Xiaoping Chen este o pictoriţă născută în China, care a dobândit o mare experienţă şi care trăieşte de mai mulţi ani în Canada. Ea a studiat pictura în acuarelă şi ceramica la Universitatea din Mariana în 1997. Lucrările ei au fost expuse în mai multe expoziţii private; ele au fost alese pentru a fi reproduse în diferite locuri, inclusiv sub formă de calendare, cărţi ilustrate şi coperţi. Chen a primit mai multe premii în China. În 1998, ea a fost numită “Artist remarcabil” de către guvernatorul Insulelor Marianei de Nord. Chen a fost Director pentru Artă în cadrul Consiliului Comunităţii de Artă din Richmond, Columbia Britanică, Canada.

- Xiqiang Dong

Xiqiang Dong este un pictor cu experienţă care deţine diferite grade la Academia de Arte Frumoase din Tianjin şi Academia Centrală pentru Arte Frumoase din Beijing, China. A fost profesor şi artist rezident la Academia de Arte Frumoase precum şi artist la Institutul Central de Arte Frumoase. Dong a primit numeroase premii. În 1993, lucrările sale au fost expuse la prestigioasa Galerie de Artă Natională a Chinei, unde a câştigat cele mai înalte onoruri.

- Kathleen Gillis

Kathleen Gillis este artistă şi profesoară de artă cu Onoruri B.A. la Universitatea din Ottawa. A participat cu lucrările sale la numeroase spectacole şi galerii publice, centre de artă şi galerii comerciale atât în Canada cât şi în străinătate. A primit numeroase subvenţii şi premii la nivel regional, provincial şi naţional. Ea are lucrări incluse în colecţia care se află la Banca de Arte a Consiliului Canadian, oraşul Ottawa, la Universitatea Carleton şi Universitatea Ottawa. Operele ei înfăţişează mai ales peisaje, unele dintre ele fiind la scara mare.