Administraţia Obama insistă să furnizeze gaze lacrimogene Turciei

Turcia, Ankara: o mare de gaze lacrimogene trase de poliţie împotriva profesorilor care manifestau, 23 Noiembrie, 2013.
Turcia, Ankara: o mare de gaze lacrimogene trase de poliţie împotriva profesorilor care manifestau, 23 Noiembrie, 2013. (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)

Pe fondul protestelor anti-guvernamentale de la Ankara, rezervele de gaze lacrimogene ale poliţiei militare din Turcia sunt completate frecvent de către Statele Unite, la insistenţele administraţiei preşedintelui Barack Obama, a notat the World Tribune.

Oficialii de la Washington au confirmat că administraţia Obama a aprobat licenţele pentru furnizarea echipamentului de securitate către Turcia.

Exporturile din domeniul securităţii ale Statelor Unite, inclusiv gazul lacrimogen, sunt livrate poliţiei militare turce, care are ciocniri aproape zilnic cu protestatarii.

Noile gaze lacrimogene folosite de poliţia turcă s-au dovedit extrem de periculoase provocând zeci de decese numai în ultimele luni.

Amnesty Internaţional a îndemnat Washingtonul să oprească vânzările de gaze lacrimogene şi autovehicule blindate către Ankara, însă departamentul american de Stat a respins această propunere.

„Turcia este un aliat NATO”, a declarat purtătorul de cuvânt, Jen Psaki.

„Am aprobat licenţele exporturilor către guvernul Turciei pentru a cumpăra produsele Statelor Unite, inclusiv gazul lacrimogen”, a adăugat Psaki.

Statele Unite au continuat exporturile de gaze lacrimogene în ciuda criticilor dure lansate de ţările vestice cu privire la represiunea severă a populaţiei turce de către guvernul condus de premierul Recep Erdogan.

În mai, Germania a anunţat ca-şi va restricţiona sever exporturile din domeniul securităţii, destinate Turciei.