ADN-ului craniilor alungite de la Paracas: o necunoscută rasă de "humanoizi"

Cranii Paracas la Muzeul din Paracas
Cranii Paracas la Muzeul din Paracas (Wikipedia)

Peninsula deşertică Paracas de pe coasta sudică a Peru este locul în care arheologul peruan Julio Tello a descoperit, în 1928, un cimitir masiv ale cărui morminte conţineau rămăşiţele unor persoane cu cele mai mari cranii alungite găsite pe Terra. Descoperirea sa a fost denumită “Craniile Paracas”. Arheologul a descoperit peste 300 de astfel de cranii alungite şi se crede că au o vechime de circa 3.000 de ani.

Comunitatea ştiinţifică era de părere că alungirea craniilor era rezultatul deformării intenţionate prin legarea strânsă a capului bebeluşilor în vârstă de o lună între 2 scânduri pentru o perioadă de timp de peste 6 luni. Craniul sugarilor este maleabil, fontanelele întărindu-se abia după împlinirea vârstei de un an. Metoda de deformare a craniului nu poate modifica volumul, greutatea sau capacitatea craniană, caracteristice omului, ci doar forma craniului.

Totuşi, craniile Paracas prezintă diferenţe mari faţă de un craniu normal: volumul cranian e cu 25% mai mare şi greutatea e cu 60% mai mare, ceea ce indică faptul că nu sunt rezultatul deformărilor intenţionate. De asemenea, ele conţin o singură placă parietală, în loc de 2.

Pentru testarea ADN-ului acestor cranii s-au luat probe constând din: păr, inclusiv cu rădăcini, dinţi, os cranian şi piele. Procesul de prelevare a probelor a fost documentat cu fotografii şi filmări video.

Mostrele au fost trimise de către Brien Foerster, conducătorul cercetărilor, lui Lloyd Pye, fondatorul proiectului Starchild (Copilul stelar), care la rândul său le-a dat unui genetician din Texas pentru testarea ADN-ului. Rezultatele preliminare ale analizei au fost făcute publice pe data de 5 februarie 2014: “Prezintă mtADN (ADN mitocondrial) cu mutaţii nemaiîntâlnite până în prezent la om, primate sau animale. Din puţinele fragmente pe care am reuşit să le pun într-o secvenţă reiese faptul că dacă aceste mutaţii sunt stabile, avem de-a face cu o creatură umanoidă nouă, foarte îndepărtată de Homo sapiens, omul de Neandertal sau Denisovian”.

Anul trecut, Brien Foerster a declarat pentru Examiner.com că: “Procesul a început cu mai mult de un an în urmă, în aprilie 2011, când i-am trimis mostre lui Lloyd Pye de la proiectul Starchild. Primele mostre pe care le-am trimis erau ţesut osos, piele şi păr de la 5 dintre craniile alungite şi din păcate erau contaminate cu ADN bacterian. Craniile au peste 2000 de ani, deci acest fenomen era de aşteptat. Totuşi geneticianul a găsit secvenţe de ADN 'interesante', deci studiul continuă”.

Rezultatele acestei analize sunt doar o primă fază dintr-un şir de experimente care va avea loc. Pasul următor presupune repetarea testului iniţial pe alte cranii pentru compararea rezultatelor în speranţa identificării unor caracteristici specifice ale indivizilor Paracas.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură