Adrian Năstase, deţinut cu înalt nivel de pregătire culturală şi politico-ideologică

Adrian Năstase
Adrian Năstase (Epoch Times România)

Tribunalul Bucureşti a făcut publice motivele ce au stat la baza deciziei de a nu-i da lui Adrian Năstase un an în plus de închisoare, aşa cum solicitaseră procurorii DNA, în urma cererii fostului premier de a i se contopi pedepsele pentru dosarele "Trofeul calităţii" şi "Zambaccian." Din motivaţia instanţei rezultă că Năstase rămâne doar cu cei patru ani de închisoare (şi cu posibilitatea de a solicita eliberarea condiţionată peste doar trei luni de zile) deoarece este un deţinut model, bine integrat familial, social şi, în plus mai are şi un înalt nivel de pregătire culturală şi politico-ideologică.

"Tribunalul apreciază că lipsa antecedentelor penale (evident anterior momentului comiterii celor trei infracţiuni de către condamnat), micromediul persoanei condamnatului, relaţiile acestuia pe diferite planuri - cu ambianţa socială, în cadrul acestor din urma aspecte un loc central ocupându-l gradul integrării sociale sub multiplele sale aspecte: profesională, familială (neputând fi indiferente sub aspectul caracterizării persoanei şi implicit al individualizării pedepsei globale, aspecte ca atitudinea condamnatului faţă de membrii familiei sale modul în care se îngrijeşte de întreţinerea şi educaţia copiilor, atmosfera creată în cadrul familiei, grija faţă de patrimoniul familiei), cultural - obştească (nivelul de pregătire culturală şi politico-ideologică, participarea la viaţa culturală şi la acţiunile sociale generale, atitudinea faţă de îndatoririle sociale, gradul de aderare la procesul creării omului responsabil), conduita condamnatului după comiterea faptei (prezentarea acestuia în faţa organelor de urmărire penală şi instanţelor de judecată sunt argumente care converg către concluzia că în prezenţa cauză faţă de condamnatul N.A. nu se impune sporirea pedepsei de bază şi că aceasta este suficientă în vederea asigurării scopului pedepsei, fiind aptă de a produce transformări reale şi profunde ale conştiinţei petentului şi pe cale de consecinţă modificări statornice, de durată ale comportamentului acestuia" se arată în motivarea deciziei instanţei, publicată de Hotnews.

Reamintim că deţinutul model Adrian Năstase şi-a arătat grija faţă de patrimoniul familial mobilându-şi reşedinţele din Bucureşti şi de la Cornu cu bani produşi ilegal. Fostul prim-ministru a fost acuzat în dosarul Zambaccian că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de cca. 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. "Foloasele constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti, au demonstrat procurorii DNA.

Cât despre grija-cultural obştească, Adrian Năstase a avut grijă, în 2012, să-şi arate nivelul de pregătire culturală şi politico-ideologică finantându-şi campania electorală pentru cea mai înaltă funcţie în stat, cea de preşedinte, cu bani obţinuţi ilegal, prin trafic de influenţă, motiv pentru care, pe 20 iunie 2012, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii". El a fost închis pe 26 iunie 2012 şi eliberat pe 18 martie 2013, după ce i-a fost admisă cererea de eliberare condiţionată tot de către Tribunalul Bucureşti tot pentru că ar fi fost un deţinut model, bine integrat social, care a scris cărţi şi a contribuit activ la ridicarea nivelului de conştiinţă a colegilor de puşcărie de la Jilava, cărora le-a ţinut conferinţe despre Constituţie, Unirea Principatelor etc.

Decizia Tribunalului Bucureşti

În urma cererii lui Adrian Năstase de contopire a pedepselor în dosarele Zambaccian şi Trofeul Calităţii, judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis pe 8 mai ca Adrian Năstase să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv, cea de patru ani de închisoare, fără a-i aplica sporul de pedeapsă de un an de zile cerut de procurori.

Prin decizia de joi, instanţa a decis să scadă din pedeapsa de patru ani perioada în care fostul premier a fost în închisoare, respectiv cele 9 luni petrecute deja după graţii în dosarul Trofeul Calităţii precum şi cele 5 luni în dosarul Zambaccian. Mai mult, conform vechiului cod Penal, Năstase va executa doar o treime din pedeapsă şi, în consecinţă, având în vedere şi faptul că are peste 60 de ani, fostul premier va putea eliberarea condiţionată peste trei luni de zile. Care îi va fi acordată, desigur, numai dacă aspecte ca atitudinea condamnatului faţă de membrii familiei salemodul în care se îngrijeşte de întreţinerea şi educaţia copiilor (...) nivelul de pregătire culturală şi politico-ideologică, participarea la viaţa culturală şi la acţiunile sociale generale, atitudinea faţă de îndatoririle sociale vor recomanda aşa ceva.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii