Adrian Năstase exclus din Baroul Bucureşti

Adrian Năstase
Adrian Năstase (Epoch Times România)

UPDATE: Adrian Năstase a fost exclus din Barou, în temeiul "nedemnităţii profesionale." Membrii Consiliului Baroului Bucureşti au ajuns la concluzia că cele două condamnări penale suferite de Năstase, ultima dintre ele de 4 ani de închisoare în dosarul Zambaccian, sunt de natură să lezeze imaginea profesiei de avocat.

Tot astăzi, a fost exclus din barou fostul senator Cătălin Voicu, condamnat la 7 ani de închisoare pentru corupţie.

Situaţia lui Florin Costiniu, fost judecător ÎCCJ, condamnat tot pentru corupţie, la 4 ani de închisoare, cu suspendare, se va rediscuta.

***

Consiliul Baroului Bucureşti se întruneşte, luni, pentru a decide dacă fostul premier Adrian Năstase va fi sau nu exclus din avocatură, ca urmare a condamnării definitive la patru ani de închisoare cu executare, în dosarul Zambaccian, informează Mediafax.

Potrivit legislaţiei, un avocat condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală, aşa cum este cazul lui Năstase, poate fi exclus din avocatură numai dacă membrii Baroului din care face parte constată că acesta a adus dezonoare profesiei de avocat, sau, în limbaj juridic, dacă a comis fapte de nedemnitate profesională.

Nedemnitatea profesională a lui Adrian Năstase a mai fost judecată şi după prima condamnarea definitivă la închisoare a fostului premier în dosarul "Trofeul calităţii" în iunie 2012, tot pentru fapte de natură penală.

După ce s-au întrunit în repetate rânduri, fără să poată ajunge la un consens în privinţa onoarei sau dezonoarei pe care Năstase, declarat corupt de instanţă în 2012, o aducea profesiei de avocat, membrii Baroului Bucureşti au decis în luna octombrie 2013 să îl menţină pe avocatul Năstase în rândurile sale, în pofida condamnării acestuia la închisoare pentru corupţie.

Acum, ca urmare a sentinţei primite de Năstase pe 6 ianuarie în dosarul Zambaccian (patru ani, pentru infracţiuni de mită şi şantaj), membrii Baroului Bucureşti se întrunesc din nou pentru a privi demnitatea fostului premier, încarcerat la Rahova în prezent, în lumina noii condamnări.

"Dumnealui a primit o pedeapsă de patru ani cu detenţie, motiv pentru care trebuie analizată noua conjunctură", a declarat decanul Baroului Bucureşti, Ion Ilie Iordăchescu.

Deja vu

Iordăchescu a mai precizat că în Consiliul Baroului se va analiza şi dacă Florin Costiniu şi Cătălin Voicu vor fi excluşi sau menţinuţi în avocatură.

"Consiliul se va întruni pentru a discuta situaţia domnilor Costiniu Florin, Voicu Cătălin şi Adrian Năstase. Vom lua o hotărâre în sensul excluderii sau menţinerii în avocatură a acestora", a mai declarat decanul Baroului Bucureşti.

Reamintim ca domnii Voicu şi Costiniu au mai fost judecaţi la pachet cu Adrian Năstase, cam de fiecare dată când membrii Consiliului Baroului Bucureşti s-au întrunit pentru a decide dacă îl menţin în Barou pe fostul premier. Cătălin Voicu, fost senator a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare pentru corupţie, iar Florin Costiniu, fost judecător ICCJ, a fost condamnat la 4 ani de închisoare, cu suspendare, tot pentru corupţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne