Aduceti ciresele!

(Cat Rooney / The Epoch Times)

Ciresele Bing, proaspete, de un rosu inchis si cu un gust dulce au devenit foarte cunoscute in ultimii 20 de ani. Acum o generatie, ciresele cele mai populare erau cele folosite la lichiorul marinat Maraschino, un soi pe care sa-l culegi din copac.

Potrivit Societatii Istorice din Oregon, Ah Bing, un muncitor imigrant chinez, a venit in Statele Unite si s-a ocupat de supravegherea livezilor de cirese ale lui Seth Lewelling din Oregon. Nu se stie exact cine a dezvoltat soiul de cireasa mare, neagra si dulce, Seth sau Bing, dar stim sigur ca cireasa a fost numita Bing in onoarea supraveghetorului chinez.

Exista o varietate de soiuri de cirese pe piata, dar ciresele Bing sunt cele mai populare. Daca sunt expuse la o cantitate prea mare de precipitatii in perioada apropiata recoltarii, ciresele vor crapa, compromitand recolta. Acest soi este cultivat pe tot cuprinsul Statelor Unite, dar mai ales in California, Oregon si Wisconsin.

In timpul calatoriei mele in Door County, Wisconsin, unde ciresele Bing sunt in plin sezon, am gasit ciresele sub orice forma imaginabila: suc de cirese, gem de cirese, bere de cirese, vin de cirese, sos de cirese si, desigur, cirese in ciocolata – dar mai sunt atat de multe forme in care veti gasi ciresele!

Ciresele sunt pentru placinta cum este branza pentru macaroane. Acum, sigur termenul „simplu ca buna ziua” nu este o referire la cat de simplu este sa faci placinta, ci mai degraba la cat este de usor sa o mananci. Dar, in zilele noastre, cand avem foaia de placinta delicioasa gata facuta, disponibila in magazine, pregatirea placintei este de fapt foarte usoara.

Placinta cu cirese Bing „Simpla ca buna ziua”

Foaia de placinta de la baza: foaia de placinta, refrigerata, in tava de aluminiu rezistent in cuptor

Umplutura placintei:

5 cani de cirese Bing, proaspete, fara samburi

1 cana de zahar

1 lingura de faina tapioca

Foaie crocanta

½ cana de fulgi ovaz

¼ cana de zahar alb

2 linguri faina alba

1 lingura de unt topit

½ de lingurita de scortisoara macinata

½ de lingurita de sare

Inghetata de vanilie (optional)

Se incalzeste cuptorul la 200 de grade.

Se scoate foaia refrigerata din ambalaj.

Se scot samburii din cirese. Se poate folosi un instrument de scos samburi (disponibil in majoritatea magazinelor alimentare), dar in acest caz ar fi indicat sa se foloseasca un sort pentru a nu va pata hainele.

Intr-un castron, se amesteca ciresele fara samburi cu zaharul si faina tapioca. Dupa ce s-au amestecat bine, se pun cu o lingura in tava de aluminiu care contine foile deja preparate.

Intr-un alt castron, amestecati bine toate ingredientele pentru crusta crocanta de deasupra, pana ce devin sfaramicioase. Se presara apoi peste umplutura de cirese.

Se da la cuptor si se coace la o temperatura de 200 de grade timp de 15 minute. Apoi se reduce temperatura la 160 de grade si se coace inca 30-40 de minute, pana cand este rumenita pe deasupra. Se raceste incet, la temperatura camerei.

Desfatare cu cirese inmuiate in ciocolate

Ciocolata cu fructe este o combinatie clasica – simpla, eleganta si delicioasa. Oamenii sunt destul de obisnuiti sa vada capsuni inmuiate in ciocolata. Un platou cu capsuni mari, zemoase, cu codita intacta pentru a putea fi mancate mai usor, este intotdeauna un deliciu.

Acelasi efect poate fi obtinut cu ciresele proaspete Bing si este chiar foarte simplu. Se topeste ciocolata, se inmoaie ciresele, apoi se lasa sa se intareasca. Aceasta reteta poate fi facuta cu cirese cu sau fara samburi (pentru indepartarea samburilor, vezi instructiunile de mai jos). Oricum, aceasta reteta ofera o explozie de cirese delicioase, bogate in ciocolata, zemoase si dulci la fiecare muscatura. Este o combinatie deosebita.

0,500 – 1 kg cirese Bing proaspete

160 gr fulgi de ciocolata semi dulci

Pe o tava se aseaza o foaie de aluminiu pentru gatit.

Se incalzeste ciocolata la foc mediu, amestecand des cu o lingura de lemn pana se topeste, aproximativ 5 minute. (Observatie: folositi o cratita dubla sau topiti ciocolata pe aburi, fara ca recipientul in care aveti ciocolata sa atinga apa.)

Ciresele cu codita cu tot se spala si se lasa la uscat.

Instructiuni optionale pentru inlaturarea samburilor: folosind un instrument pentru inlaturarea samburilor, se scoate samburele prin partea laterala a ciresii, mai degraba decat dinspre partea de sus in cea de jos. Acest lucru va permite coditei sa ramana intacta. Gaura din mijlocul ciresii va fi acoperita cu ciocolata.

Ciresele se prind cu grija de codita si se inmoaie putin peste jumatate in ciocolata topita. Excesul de ciocolata se lasa sa se scurga inapoi in cratita.

Se aseaza pe foaia de aluminiu si se pun in frigider pentru ca ciocolata sa se intareasca, aproximativ 15 minute.

Se serveste imediat sau se pot pastra timp de trei zile, in frigider, intr-un recipient etans.