Aeroporturi inchise din cauza cenusii in Marea Britanie

Pasagerii asteapta pe aeroportul din Manchester dupa ce a fost inchis din cauza unei noi eruptii a vulcanului islandez, 16 mai 2010. Mii de pasageri au fost redirectionati spre autobuze si sute de zboruri au fost anulate
Pasagerii asteapta pe aeroportul din Manchester dupa ce a fost inchis din cauza unei noi eruptii a vulcanului islandez, 16 mai 2010. Mii de pasageri au fost redirectionati spre autobuze si sute de zboruri au fost anulate (Paul Ellis / AFP / Getty Images)
Andrey Volkov
17.05.2010

Multe aeroporturi din Marea Britanie au fost inchise duminica din cauza unui nor de cenusa provenit de la vulcanul islandez.

Potrivit Autoritatii Aviatiei Civile a Regatului Unit, majoritatea aeroporturilor din zona in care au fost impuse restrictii de zbor vor fi inchise in Anglia, inclusiv Heathrow, London City, si Shoreham, precum si toate aeroporturile din Irlanda de Nord, Insulele de Vest scotiene, si Oban.

Oficialii aviatiei civile a declarat ca cele doua aeronave de cercetare atmosferica din Marea Britanie si Germania au zburat duminica pentru a investiga dara de cenusa vulcanica aflata in miscare peste Marea Britanie. Ambele aeronave au gasit o zona extinsa de cenusa intre 5.000 si 7.000 de metri care acopera centrul si nordul Marii Britanii, si care se afla in deriva spre sud.

Biroul Meteorologic Islandez afirma ca nu exista semne care sa indice ca eruptia vulcanului Eyjafjallajökull s-ar apropia de sfarsit, situatia ramanand dinamica.

Conform previziunilor, este de asteptat ca norul de cenusa sa dispara din spatiul aerian al Marii Britanii, marti, cu ajutorul vanturilor din sud si vest, care vor incepe sa bata luni.

Biroul Meteo din Marea Britanie va furniza prognoze la fiecare sase ore, oferind o predictie de 18 ore privind in ceea ce priveste locul in care se afla norul de cenusa vulcanica si altitudinile la care persista cenusa vulcanica.

Companiile aeriene au cerut pasagerilor sa verifice informatii despre zborurile lor online, inainte de a se deplasa direct de aeroporturi.

Norul de cenusa rezultat in urma eruptiei vulcanului din Islanda afecteaza zborurile europene la inceputul lunii mai si a determinat anularea mai multor operatiuni trans-atlantice.

Luna trecuta, spatiul aerian european a experimentat mai mult de o saptamana de inchidere din cauza unui nor de cenusa gigant aruncat de acelasi vulcan. Norul a anulat mai mult de 100.000 de zboruri si a afectat mai mult de 10 milioane de pasageri, aducand pagube companiilor aeriene de peste 1 miliard de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor