Agenţiile franceze acuză Facebook de încălcarea legilor pentru protejarea datelor

Autorităţile franceze au acuzat gigantul în socializare media de monitorizare nejustificată a informaţiilor oamenilor. Acuzaţia a fost formulată în aceeaşi săptămână în care Facebook a primit o lovitură majoră în India.
(Captură Foto)

Comisia Naţională a Libertăţii Informatice (CNIL) şi agenţia pentru monitorizarea competitivităţii DGCCRF au declarat separat, în această săptămână, că Facebook trebuie să îşi schimbe modul de colectare a datelor utilizatorilor.

Conform celor două agenţii afiliate la guvernul francez, compania hi-tech din California a monitorizat şi folosit datele într-o manieră care încalcă legea franceză. Facebook a colectat date de la internauţii care nu au cont pe reţeaua socială şi care vizitează o pagină publică de pe website-ul companiei.

CNIL a acuzat, de asemenea, Facebook de colectarea ilegală a informaţiilor personale ale oamenilor – precum credinţa religioasă sau orientare sexuală – fără consimţământul lor.

Mai mult, CNIL a avertizat că va aplica amenzi companiei americane în trei luni dacă aceasta nu îşi schimbă metoda de colectare a informaţiilor. Acele amenzi s-ar putea ridica până la 150.000 de euro.

“Protejarea intimităţii este o prioritate pentru Facebook”, a răspuns compania într-o declaraţie, conform agenţiei de ştiri germane DPA. “Suntem siguri că serviciul nostru se conformează legilor europene de protejare a datelor”.

Acuzaţiile au apărut în aceeaşi săptămână în care agenţiile de reglementare din India au blocat o versiune a Facebook proiectată să ofere acces la Internet pentru milioane de oameni săraci. Fondatorul companiei, Mark Zuckerberg, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de această decizie.