Agentura Beijing-ului ia o trântă în Canada

Asociaţia Canadiană a Profesorilor Universitari, care reprezintă peste  70.000 de academicieni, a cerut o interdicţie totală a Institutelor  Confucius în Canada, considerate ca instrumente de control ale aparatului PCC.
Asociaţia Canadiană a Profesorilor Universitari, care reprezintă peste 70.000 de academicieni, a cerut o interdicţie totală a Institutelor Confucius în Canada, considerate ca instrumente de control ale aparatului PCC. (Paul J. Richards / AFP / Getty Images)

Cel mai mare comitet de conducere al şcolilor din Canada a decis să convoace mai multe instituţii academice în vederea încetării unui program lingvistic şi cultural controlat de guvernul comunist chinez.

Comitetul Districtual Şcolar din Toronto (TDSB) a votat miercuri seara pentru închiderea Institutului Confucius. Toţi, cu excepţia unui membru al comitetului de planificare şi prioritizare, au votat în favoarea desfiinţării acordului dintre TDSB şi Institutul Confucuis, considerat o ramură soft a agenţiilor diplomatice şi de informaţii aparţinând regimului comunist de la Beijing.

Moţiunea trebuie să fie acum aprobată de Consiliul de Administraţie la următoarea întâlnire din această lună. Dacă este aprobată, TDSB se va alătura Universităţii McMaster şi Universităţii Sherbrooke ce şi-au închis Institutele lor Confucius.

Votarea a avut loc după prezentările făcute de 10 organizaţii comunitare, jumătate fiind în favoarea predării mandarinei elevilor din şcolile elementare şi în favoarea altor programe culturale oferite de Institutul Confucius, iar cealaltă jumătate opunându-se vehement.

„Dacă guvernul chinez încearcă să se infiltreze în rândul nostru trebuie să rezistăm cu toată puterea noastră”, a precizat Pamela Gough, unul dintre cei şase membri ai comitetului care au vorbit cu tărie în favoarea suspendării înţelegerii cu Institutul.

Alice Huynh, profesoară în cadrul TDSB, a anunţat comitetul că a strâns semnături din partea a 14.000 de părinţi şi membri ai comunităţii ce se opun Institutului Confucius (IC). „Dezbaterea nu ar trebui să fie despre meritele învăţării limbii chineze”, a spus ea. „Noi suntem de fapt împotriva acordării autorităţii de predare a limbii chineze unei organizaţii care, după cum se ştie, are scopuri politice şi doreşte să ne influenţeze copiii.”

Înaintea începerii întâlnirii, un număr mare de manifestanţi care erau de o parte şi de alta a baricadei au determinat forţele de ordine să închidă clădirea în care se desfăşura întâlnirea TDSB.

În faţa clădirii, poliţia a fost chemată pentru a separa cele două grupuri opozante. Manifestanţii au afişat pancarte pe care era scris „Opriţi IC” şi „Susţineţi Institutul Confucius.”

Membrii TDSB au votat în luna iunie, cu o majoritate evidentă, amânarea lansării Institutului Confucius pentru a putea investiga temerile legate de aceste programe culturale controlate de Ministerul chinez al Educaţiei. Înţelegerea cu Institutul Confucius a generat diverse controverse deoarece profesorii sunt instruiţi să cenzureze anumite subiecte care sunt interzise în China precum Tibetul, reprimarea studenţilor în Piaţa Tiananmen, Taiwanu sau reprimarea creştinilor şi a mişcării Falun Gong.

Chris Bolton, fost preşedinte al TDSB, a fost vârful de lance al Institutului Confucius. Bolton a demisionat brusc în luna iunie, cu cinci luni înaintea expirării mandatului, lăsându-şi colegii să se descurce cu o posibilă respingere a înţelegerii făcute cu partea chineză.

Membrii comitetului au primit sute de emailuri şi apeluri telefonice din partea părinţilor alarmaţi de programul de spălare pe creier implementat de regimul de la Beijing. Dar în ultima săptămână, TDSB a primit şi o petiţie din partea unui grup numit Confederaţia Organizaţiilor Chinezo-Canadiene din Toronto, care le-a cerut să onoreze înţelegerea cu Institutul Confucius.

Membrii TDSB au fost de asemenea presaţi de oficiali chinezi, care i-au ameninţat că întreruperea parteneriatului va produce pagube în relaţia comitetului cu cea mai profitabilă piaţă pentru schimbul internaţional de studenţi.