Ai Weiwei foloseşte cutii de lapte praf ca să atragă atenţia asupra insecurităţii alimentare din China

Artistul chinez Ai Weiwei.
Artistul chinez Ai Weiwei. (PETER PARKS / AFP / Getty Images)

Artistul chinez Ai Weiwei, cunoscut pentru poziţiile sale critice, a creat la Hong Kong o lucrare compusă din peste 1.800 de cutii de lapte praf pentru a atrage atenţia asupra problemelor de securitate alimentară din China, relatează France Presse.

Subiectul laptelui pudră pentru nou-născuţi este unul deosebit de sensibil în China, de la scandalul melaminei izbucnit în 2008. Această substanţă, folosită în locul proteinelor din lapte, a provocat moartea a cel puţin şase copii şi a cauzat boli cronice la alţi 300.000.

De atunci, cererea de lapte importat a explodat în China, provocând chiar o penurie la Hong Kong, care s-a văzut în situaţia de a limita cantitatea de cutii cu lapte pe care vizitatorii o pot scoate din această regiune care beneficiază de o largă autonomie.

Instalaţia lui Ai Weiwei, intitulată 'Baby Formula 2013', a necesitat 1.815 cutii de lapte de şapte mărci diferite şi măsoară 10 metri pe opt.

Opera 'vizează mai multe probleme', a declarat artistul pentru AFP. 'Una este recenta interdicţie pentru locuitorii de pe continent de a cumpăra lapte pudră (la Hong Kong) şi de a îl duce acasă şi mai este şi problema de a şti de ce chinezii de pe continent merg la Hong Kong să cumpere lapte praf', a spus el.

Chinezii mai pot să cumpere lapte praf din Hong Kong dar acesta a fost raţionalizat de la 1 martie la 1,8 kilograme pe călătorie. Cei care încalcă această decizie riscă o amendă importantă şi o pedeapsă cu închisoarea de doi ani.

'Ştim că pe continent securitatea alimentară este o problemă gravă. Asta se datorează mai ales lipsei controlului şi decăderii morale a industriei', a spus Ai.