Alaptarea incorecta duce la obezitate

.
. (Photos.com)

In ultimul deceniu, peste tot in lume una din bolile cele mai dependente de alimentare, obezitatea, a cunoscut o crestere semnificativa. Cu toate acestea eficacitatea tratamentului si corectarea alimentarii ramane adesea nesatisfacatoare. Adesea cauza acestei boli este alaptarea incorecta.

Toate obiceiurile si preferintele alimentare se formeaza si se stabilesc la o varsta frageda. Responsibilitatea pentru acest proces le revine parintilor, in special mamei, deoarece aceasta alapteaza copilul, punand bazele sanatatii si a calitatii vietii.

De mai mult de zece ani, multi pediatri, atat in tara cat si in strainatate, recomanda un regim de hranire liber. Acest lucru inseamna ca copilul primeste laptele matern sau sticla cu hrana la prima necesitate, fara a fi respectat intervalul de timp la hranire.

Aceasta metoda are multe avantaje. Iar cel mai important este starea armonioasa a mamei si a copilului. In acest mod de hranire, copilul primeste alimentarea dupa cum este necesar, creste mai calm, in plus este mai putin predispus la stres si diverse boli.

Principalul reflex al nou-nascutilor este de a suge. Pentru a supravietui, ei trebuie sa fie capabili de a suge. De aceea, in primele minute dupa nasterea copilului, el trebuie imediat pus la san. Procedand astfel, micutul obtine nu doar utilul pentru el colostru, dar mai presus de toate, protectia materna. Frica, disconfortul si durerea experimentate in momentul nasterii, se inlocuiesc cu sentimentul de securitate, dragoste materna si tandrete.

Cu toate acestea, fiecare avantaj are nuante proprii care trebuie luate in considerare. In prima luna dupa nastere copilul se adapteaza la lumea inconjuratoare. El simte mult disconfort: poate fi ud, sa-l doara ceva, poate fi speriat, infometat, trist. In final, la toate acestea el raspunde cu plansul. Mama il ia in mainele sale, il strange in brate, miroase a lapte si, este putin probabil ca in acest caz sa poata calma copilul, fara ca sa nu-l puna iarasi la san, chiar daca a mancat numai cu o jumatate de ora in urma.

Se adapteaza nu doar copilul, dar si mama. La o mama atenta, foarte rapid se formeaza intuitia materna. Ea stie intotdeauna care este cauza anxietatii copilului si cum se inlatura momentul. In acest caz, ea nu il alimenteaza in mod necesar de fiecare data. Un copil este un elev foarte talentat si invata repede ca, pentru a scapa de disconfort, nu intotdeauna hrana este unica solutie. Atentia, compania, iubirea, confortul aduc nu mai putina placere.

Intr-un alt caz, cand mama nu vrea sa clarifice care e cauza discomfortului copilului sau i se pare ca copilul iar vrea sa manance, ea din nou si din nou ii da piept copilului sau sticla cu lapte, fara a tine cont de consecintele acestui proces. Daca un astfel de mod de hranire "liber" este practicat in fiecare zi, atunci copilul creste cu conceptia ca orice disconfort se inlatura cu ajutorul mancarii.

Din pacate, aceasta dependenta este bine fixata si il insoteste in viata sa. Cand el este stresat, vrea ceva dulce sau ceva sa mestece. Iar rezultatul nu asteapta mult — astfel apar obezitatea, si diabetul zaharat de tip II, si diferite boli legate de tulburari metabolice, probleme cardiovasculare, gastro-intestinale, si altele.

Exista si un alt moment ce tine de alimentatia sugarilor. Alaptarea este procesul de comunicare. O mama blanda si calma transmite copilului increderea intr-o lume prietenoasa, iar mama anxioasa si suparata - anxietate si ingrijorare. In functie de starea mamei, copilul creste increzator, in mama, in persoanele din lumea inconjuratoare, se simte protejat ori, in celalalt caz - nesigur pe sine, pe mama, cu atat mai mult in lumea din jur.

In ultimul caz, se formeaza asa numita "foamete de securitate", iar acest lucru va fi acolo mereu. Cand copilul nu a primit in copilarie dragoste si atentie, dar a primit doar hrana, atunci o astfel de "foame de dragoste", il va insoti toata viata. Iar unicul motiv consta in alimentarea incorecta!

Alaptarea dupa orar tot nu este o solutie. Unui copil ii poate fi foame cu 15-30 de minute inainte de timpul preconizat. El va plange si va striga, cerand hrana, iar mama severa ii va sustrage atentia, leganandu-l, pana la timpul preconizat. La inceput, copilul va simti frustrare, iritare si apoi furie. Rezultatul va fi acelasi: agresiune, neincredere in sine, in mama si in lume, iar motivul - foamea alimentara.

Toate acestea pot fi evitate. Mama trebuie doar sa invete sa inteleaga si sa simta dorintele copilului sau. Apoi, el va creste sanatos si sigur. Nu va fi mereu stresat, va invata sa inteleaga si sa va iubeasca nu doar pe dvs, dar si pe cei din jur.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură