Alba: Arestaţi în urma descinderilor din Sibiu

Epoch Times România
12.06.2009

Tribunalul Alba a emis, joi, mandate de arestare pentru 16 din cele 17 persoane reţinute, cu o zi înainte, în Sibiu, şi despre care anchetatorii susţin că sunt membri ai unei grupări care, prin folosirea violenţei extreme şi a şantajului, a încercat în ultimii doi ani să-şi impună supremaţia în lumea interlopă din judeţul Sibiu.

Cel mai probabil, cei în cauză vor face recurs la Curtea de Apel Alba Iulia. Trei dintre aceştia au primit mandat de arestare în lipsă, potrivit reprezentantului Tribunalului Alba, Sorina Cristorean.

Sportivi, administratori de societăţi şi persoane fără ocupaţie din judeţul Sibiu fac parte din gruparea infracţională destructurată, miercuri, de ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog (BCCOA) Alba Iulia, existând indicii temeinice că liderul grupării Tâmplaru ar fi coordonat din penitenciar activitatea celor 40-50 de membri.

Şeful BCCOA Alba Iulia, comisar şef Traian Berbeceanu, a declarat, miercuri seara, într-o conferinţă de presă, că membrii grupării au apelat şi la taxe de protecţie şi la şantaj, un patron de local fiind nevoit să le dea acestora suma de 180.000 de euro.

Traian Berbeceau susţine că noua grupare s-a constituit în 2007 pe "scheletul" grupării "Tâmplaru" şi în timp a asimilat şi alte grupări mai mici, ajungând ca în prezent să facă parte din aceasta în jur de 40-50 de persoane.

La începutul anului 2007, membrii grupării Tâmplaru au fost implicaţi într-un scandal la Spitalul Judeţean Sibiu. Capetele de acuzare aduse la vremea respectivă de procurorii DIICOT celor nouă membri ai grupării Tâmplaru au fost omor, tentativă de omor, comiterea infracţiunilor de aderare la un grup infracţional organizat, trafic de persoane, şantaj, spălare de bani, ultraj, proxenetism. Potrivit anchetatorilor, liderul, Constantin Tâmplaru, ar fi avut legături cu Ioan Clămparu.

Traian Berbeceanu spune că există indicii temeinice că, din penitenciar, Tâmplaru ar fi coordonat activitatea noului grup.

Miercuri dimineaţa, ofiţerii BCCOA Alba Iulia, în colaborare cu poliţişti din Sibiu şi forţele de intervenţie rapidă din Alba, Hunedoara, Sibiu şi Braşov, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au efectuat 25 de descinderi în Sibiu, urmate de percheziţii domiciliare.

Cei în cauză sunt acuzaţi de aderare şi constituire la un grup infracţional, de şantaj, de pretindere a unor taxe de protecţie, de lipsire de libertate în mod ilegal, de provocarea de leziuni deosebite. Gruparea, care folosea violenţa extremă, acţiona în judeţul Sibiu, în localuri publice.

Membrii grupării provocau scandal şi apoi pretindeau taxe de protecţie sau încercau să îi "înlocuiască" pe agenţii de pază, prin obligarea patronilor la renunţarea la contractele cu firmele de pază serioase.

În timpul acţiunii de miercuri au fost indisponibilizate zece maşini de lux, zeci de arme albe, de la săbii ninja la lanţuri, bijuterii, telefoane mobile şi suma de 60.000 de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor