Alba Iulia începe lupta „la baionetă” împotriva Clujului

Orasul Cluj-Napoca. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Bogdan Costea
08.01.2013

Alba Iulia vrea să atragă de partea sa statutul de capitală regională a zonei centrale a ţării, acolo unde politicienii par a fi optat pentru varianta Cluj Napoca în detrimentul oraşului Unirii.

În contextul redeschiderii discuţiilor legate de regionalizarea ţării, conducerea Consiliului Judeţean Alba este de părere că Alba Iulia trebuie să redevină capitală regională.

Şeful CJ Alba, Ion Dumitrel, a precizat, prin intermediul unui comunicat de presă, că este momentul ca cei ce hotărăsc destinul poporului nostru să-şi arate recunoştinţa faţă de citadela întregirii neamului românesc şi să redea Alba Iuliei statutul de capitală de regiune.

"Încă de la începuturile istoriei românilor, înaintaşii noştri au ales Alba Iulia ca loc de luare a unor decizii foarte importante, ca loc de unde se administrau treburile acestor ţinuturi. Alba Iulia a fost mereu, în istorie, capitală regională jucând un rol administrativ şi politic foarte important în organizarea statală.

Fie că vorbim de perioada romană, de Evul mediu, de perioada stăpânirii austriece sau de perioada de după instaurarea monarhiei în România, Alba Iulia a fost mereu reşedinţă de regiune administrativă. Aici au fost chemaţi românii la 1 Decembrie 1918 pentru Marea Unire; aici a ales Mihai Viteazul să facă cea dintâi unire politică a românilor; aici a fost locul martiriului lui Horea, Cloşca şi Crişan; aici au fost întemniţaţi Avram Iancu sau Vlad Ţepeş.

Alba Iulia are deci numeroase şi adânci semnificaţii în istoria poporului român, fiind, în cea mai mare parte a istoriei sale bimilenare o capitală cu rol regional sau chiar mai mult de atât. Din când în când istoria ne reîntoarce la locurile sacre ale poporului român.

Cred că acum este timpul ca cei ce hotărăsc destinul poporului nostru să-şi arate recunoştinţa faţă de citadela întregirii neamului românesc şi să redea Alba Iuliei statutul de capitală de regiune pierdut în mod tragic din cauza politicilor de deznaţionalizare inaugurate de Dictatul de la Viena şi continuate apoi de regimul de sorginte sovietică instalat în România de după al doilea război mondial.

S-ar înfăptui astfel o reparaţie istorică, o întoarcere la valori, la tradiţie, la respectul cuvenit pentru simbolurile naţionale, o întoarcere la normalitate. Alba Iulia trebuie să redevină capitală regională!”, se arată în comunicatul semnat de preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

Capitalele noilor regiuni, conform proiectului de reorganizare administrativ-teritorială a României vor fi Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara, Craiova, Constanţa, Iaşi, Ploieşti şi Bucureşti.

Calendarul prezentat de către premier pentru regionalizarea ţării prevede modificarea Constituţiei în prima sesiune parlamentară, în intervalul februarie-iunie 2013 şi pregătirea regiunilor până la alegerile europarlamentare din mai 2014 şi organizarea simultană a acestor alegeri cu cele regionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor