ALDE vrea anticipate: În felul acesta putem să stopăm şi măsurile economice ale Guvernului

Partidul lui Tăriceanu şi Daniel Constantin propune ca toţi parlamentarii să demisioneze pentru a putea provoca alegeri anticipate, care ar putea avea loc în luna octombrie sau noiembrie, mai devreme decât variantele oferite de Executiv.
Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin la crearea ALDE România (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
27.07.2016

Cele două variante oferite de Guvernul Cioloş pentru parlamentare, 4 sau 11 decembrie, nu sunt pe placul celor de la ALDE - partidul condus de Călin Popescu-Tăriceanu şi Daniel Constantin - care propune organizarea de alegeri anticipate.

"Am primit un material de la Guvern prin care ni se propun două date (pentru alegerile parlamentare n.r.) - 4 decembrie şi 11 decembrie. Din punctul nostru de vedere ambele variante sunt proaste. Pe 4 există riscul, având în vedere că pe 1 decembrie avem Ziua Naţională, pe 6 decembrie - o sărbătoare mare a creştinilor ortodocşi, există riscul să avem o participare redusă la vot. Pe 11 decembrie există riscul să avem, nu ştiu, vreme dificilă, să avem zăpezi şi atunci să nu avem participare masivă la vot.

Din acest punct de vedere, concluzia la care am ajuns astăzi, în Comisia de fuziune, este aceea că cea mai bună soluţie trebuia să fie identificată cu ceva timp în urmă - sa încercăm să avem alegeri în condiţii decente în octombrie, noiembrie, astfel încât participarea să fie cât mai numeroasă. Astăzi ne aflăm într-o imposibilitate.

Singura soluţie pe care am identificat-o este aceea de a ajunge la un acord între toate partidele politice să organizăm alegeri anticipate. Este singura soluţie ca toţi membrii Parlamentului să îşi dea demisia şi să avem alegeri în luna octombrie sau noiembrie. Cred că ar fi un lucru util şi parlamentarii ALDE sunt gata să facă acest lucru, pentru că în felul acesta am putea să stopăm şi măsurile economice pe care le aplică acest Guvern şi care, din păcate, nu conduc la progres", a declarat Daniel Constantin, citat de Agerpres.

La rândul său, celălalt lider ALDE - Călin Popescu-Tăriceanu - a explicat că democraţia trebuie să se bazeze pe participare la vot.

"Nu cu un gest individual (al demisiei — n.r.) rezolvăm problema. Din cauza legilor în vigoare şi a Constituţiei constatăm că data alegerilor se decalează permanent, ca să ajungă probabil la un moment dat să fie organizate în ianuarie, februarie sau de Crăciun, când sunt cele mai proaste condiţii meteorologice posibile în România, defavorabile prezenţei la vot. Prezenţa la vot ştiţi că a fost foarte slabă la alegerile locale. Ştiţi că sunt judeţe unde prezenţa la vot a fost 30%.

Nu acesta este sensul democraţiei, democraţia trebuie să se bazeze pe participare la vot. Nu suntem în stare să adoptăm sistemul din Belgia, unde votul este obligatoriu. În România nimic nu se poate din ce este bun în alte părţi, dar atunci trebuie să găsim o modalitate — şi aceasta este o asumare în comun a unei formule care să ducă la organizarea alegerilor într-o perioadă de condiţii meteorologice rezonabile. Aceasta este problemă pe care va trebui să o discutăm toate partidele", a precizat liderul ALDE.

Tăriceanu a arătat că un astfel de scenariu trebuie convenit cu toate partidele "că dacă demisionează numai parlamentarii ALDE nu se rezolvă problema, toţi parlamentarii să demisioneze ca să putem provoca alegeri anticipate".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor