Papahagi: Orice vot pentru PSD-ALDE-PMP/UNPR - tabăra anti-DNA - este un vot pentru mafie

Fostul preşedinte Traian Băsescu este acum aliatul lui Năstase-Voiculescu-Ponta-Oprea-Ghiţă-Udrea şi duşmanul DNA, este de părere profesorul Adrian Papahagi.
Adrian Papahagi
Adrian Papahagi (Epoch Times România)

Simplificând, avem, ca întotdeauna, două tabere: una care atacă justiţia, alta care, de voie sau de nevoie, îngăduie acţiunea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a scris luni, pe contul său de Facebook, profesorul universitar Adrian Papahagi, fost politician care a pus umărul la fondarea a două noi partide - PMP şi M10.

"În tabăra care ar vrea ca DNA să fie oprită se află PSD, ALDE şi PMP-UNPR. Intervenţia de ieri a lui Băsescu la RTV e clară: omul va lupta pentru Udrea şi Bica împotriva DNA. Orice vot pentru PSD-ALDE-PMP/UNPR este un vot pentru mafie şi întoarcerea în trecut. Da, Băsescu, omul pe care noi l-am apărat împotriva mafiei în iulie 2012, este acum aliatul lui Năstase-Voiculescu-Ponta-Oprea-Ghiţă-Udrea şi duşmanul DNA.

De cealaltă parte se află: preşedintele Iohannis, premierul Cioloş şi o parte din guvern, fiindcă la nivelul acela joci cum trebuie, nu cum ai tu chef, PNL (strâns cu uşa, deşi o mare parte dintre penelişti ar fi fericiţi ca PSD să tragă DNA pe linie moartă) şi partidele noi, fiindcă vor sincer reformă", a declarat Adrian Papahagi.

Fostul om politic atrage atenţia că România va avea o problemă la iarnă dacă PSD face majoritate sprijinit de ALDE şi PMP - ideal ar fi ca partidul lui Călin Popescu Tăriceanu şi cel al lui Traian Băsescu să nu intre în Parlament, iar noile partide să facă o coaliţie care să le asigure măcar 10%.

Posibile scenarii, în viziunea lui Papahagi

1. Dezirabil, dar puţin probabil

- USR lasă vedetismul şi se uneşte cu toate forţele noi. Se creează un pol numit NOI sau aşa ceva, care atacă non stop ALDE/ PMP/ PSD şi obţine 10-15%.

- PNL face tot ce poate ca să obţină 30%.

- ALDE şi PMP nu intră în parlament.

- PNL şi partidele noi guvernează (eventual împreună cu UDMR).

2. Acceptabil şi probabil

- USR cei noi nu se unesc şi nu intră în parlament, sau obţin un scor care nu le permite să conteze

- PNL obţine circa 25%

- PSD obţine 35%

- ALDE sau PMP (sau amândouă) ajung în parlament cu câte 5-6%

- intră în acţiune partea bună a Sistemului şi impune un guvern de largă coaliţie PSD-PNL, cu premier Cioloş; DNA continuă curăţenia

3. Sinistru şi probabil

- USR cei noi nu se unesc şi nu intră în parlament, sau obţin un scor care nu le permite să conteze

- PNL îşi continuă degringolada (poate le convine să mimeze, ca să ajungă PSD la guvernare şi să-i scape şi pe ei de DNA) şi obţine circa 20-25%

- PSD obţine 35-40%

- PMP şi ALDE intră în parlament

- guvernul PSD-PMP-ALDE(-UDMR), cu majoritate de 60-70%, pune botniţă DNA.