Alegeri în estul controlat de pro-ruşi al Ucrainei. SUA condamnă evoluţia

Casa Albă, Washington, 23 ianuarie 2018
Casa Albă, Washington, 23 ianuarie 2018 (Charlotte Cuthbertson / Epoch Times)

SUA a condamnat alegerile desfăşurate în 11 noiembrie în regiunea estică a Ucrainei ocupată de Rusia, numindu-le drept o încercare a Moscovei de a-i legitima pe intermediarii săi, separatiştii pro-ruşi.

„Dacă Rusia a calculat că ‘alegerile’ ilegale din 11 noiembrie vor duce la respectul internaţional pentru intermediarii săi, reacţia internaţională dovedeşte că a fost o greşeală”, a afirmat într-o declaraţie purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Heather Nauert.

Statele membre ale Uniunii Europene şi Canada au condamnat de asemenea alegerile ca fiind ilegale şi o încălcare a unui acord de încetare a focului încheiat în capitala belarusă Minsk în 2015.

„Această reacţie arată în mod clar că, pe de o parte, aceste alegeri nu vor fi recunoscute de nimeni. Este vorba de o încălcare brutală a acordului de la Minsk”, a precizat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. Pe de altă parte, a adăugat el, există un apel pentru tragerea la răspundere a Federaţiei Ruse „în calitate de organizator al acestor alegeri”.

Regiunile est-ucrainene Doneţk şi Lugansk ce sunt controlate de Rusia au anunţat luni câştigătorii alegerilor. Liderul interimar al regiunii Doneţk, Denis Puşilin, al cărui predecesor a fost ucis în urma unei explozii în luna august, a fost confirmat în funcţia de lider cu 61% dintre voturi. În regiunea Lugansk, liderul interimar Leonid Pasechnik, a câştigat cu 68% dintre voturi.

Duminică, Puşilin a declarat că alegerile reprezintă un punct de cotitură în istoria regiunii: „Am dovedit întregii lumi nu numai că putem lupta, nu numai că putem câştiga pe câmpul de luptă, ci că putem de asemenea să construim un stat bazat pe principii democratice reale”.

Vladislav Surkov, consilier al Kremlinului, i-a felicitat pe câştigători, conform serviciului de presă al separatiştilor, DAN.

Ulterior, Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a precizat că nu este la curent cu faptul că ar fi fost prezentate felicitări dar a adăugat că este de înţeles că separatiştii au dorit să organizeze alegeri.

„Vorbim despre două regiuni care sunt complet respinse de restul ţării şi se află sub un embargou absolut. Acordul de la Minsk nu este implementat de Kiev”, a declarat Peskov reporterilor în Moscova.

Rusia a contestat faptul că alegerile ar fi încălcat acordul de la Minsk şi, în schimb, a învinuit autorităţile de la Kiev că nu şi-au onorat angajamentele în procesul de pace.

Conflictul dintre Ucraina şi separatiştii susţinuţi de Rusia a provocat moartea a peste 10.300 de persoane începând cu 2014 şi a deteriorat relaţiile dintre cei doi vecini.

Separatiştii susţinuţi de Moscova au confiscat teritoriul din estul Ucrainei după ce protestele stradale masive au dus la răsturnarea preşedintelui ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici în februarie 2014 şi după ce Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în aprilie 2014.

Ucraina şi Occidentul susţin că, de fapt, Rusia controlează regiunea est-ucraineană Donbas prin susţinerea liderilor marionetă cu soldaţi şi armament greu, lucru negat de Moscova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe