Soldaţi ucraineni ucişi înaintea alegerilor controversate din regiunea Donbas

Oficiali din Kiev au acuzat separatiştii pro-ruşi că au ucis câţiva soldaţi ucraineni înaintea scrutinului de duminică din regiunea est-ucraineană Donbas. Preşedintele Poroşenko a declarat că nimeni nu va recunoaşte rezultatele alegerilor.
Separatişti ucraineni în estul Ucrainei
Separatişti ucraineni în estul Ucrainei (Getty Images)
Andrei Popescu
11.11.2018

Cel puţin patru soldaţi ucraineni au fost ucişi în două atacuri în estul Ucrainei, în zone controlate de separatiştii pro-ruşi, a susţinut sâmbătă armata ucraineană, potrivit Deutsche Welle.

Un purtător de cuvânt al armatei, Olexesi Ziuganov, a declarat de asemenea că alte două persoane au fost rănite în ciocnirile armate de vineri şi sâmbătă seară. El a acuzat “forţele ruseşti ocupante” de încălcarea regimului de încetare a focului de 9 ori, afirmând că în trei incidente au fost folosite arme interzise de acordul de pace de la Minsk.

Forţele separatiste aparent au folosit lansatoare de grenade, mitraliere de calibru mare şi un lunetist în timpul ciocnirilor care au avut loc în apropierea oraşului Lugansk, controlat de separatişti.

“Din păcate, în timpul luptei, doi dintre soldaţii noştri au fost răniţi fatal”, a precizat Ziuganov.

O luptă separată a provocat alte două pierderi de vieţi omeneşti, când un soldat a fost rănit fatal şi un altul care a încercat să îl ajute a fost de asemenea omorât, a susţinut comandantul de batalion Babanin Volodimir.

Incidentele au avut loc înaintea alegerilor de duminică în autoproclamatele Republici Populare Doneţk şi Lugansk.

Alegerile au fost convocate după ce liderul republicii Doneţk, Alexander Zaharcenko, a fost ucis în urma detonării unei bombe în oraşul Doneţk. Autorităţile separatiste au învinuit agenţi ucraineni pentru incidentul din august.

Guvernul din Kiev a condamnat votul de duminică, precizând că este ilegal. Sâmbătă, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, a acuzat Rusia că este în spatele acestor “alegeri false”.

“Alegerile au loc sub ameninţarea armelor ruseşti din teritoriul ocupat. În mod categoric, ele nu sunt acceptabile”, a afirmat Poroşenko.

De asemenea, liderul ucrainean a cerut membrilor G7 şi partenerilor Kievului din Uniunea Europeană, precum şi Statelor Unite şi Canadei să riposteze.

“Sunt convins în mod absolut că nimeni nu va recunoaşte alegerile. Ele nu corespund standardelor judiciare ucrainene”, a adăugat Poroşenko.

Statele membre ale UE şi SUA au declarat deja votul ilegal şi au anunţat că nu vor recunoaşte rezultatul.

Conflictul din estul Ucrainei s-a soldat până acum cu peste 10.300 de morţi de la izbucnirea lui în aprilie 2014, la o lună după ce Rusia a confiscat ilegal peninsula ucraineană Crimeea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor