Filipine nu va amplifica tensiunile în Marea Chinei de Sud şi nu va folosi tunuri de apă

O navă a Gărzii de coastă filipineze, faţă în faţă cu Garda de coastă chineză în Marea Chinei de Sud (Philippine Coast Guard)
Redacţia
07.05.2024

Preşedintele Ferdinand Marcos Jr. a declarat, luni, că Filipine nu va folosi tunuri cu apă sau orice alte arme ofensive în Marea Chinei de Sud şi că ultimul lucru pe care îl doreşte este să amplifice tensiunile în această cale navigabilă strategică, transmite Reuters.

"Nu vom proceda ca paza de coastă chineză şi navele chinezeşti", a declarat Marcos reporterilor, adăugând că misiunea marinei şi a pazei de coastă filipineze este de a reduce tensiunile şi că nu există planuri de a instala tunuri de apă pe nave.

Ambasada Chinei din Manila nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Filipine şi China au avut mai multe confruntări la atolii disputaţi din Marea Chinei de Sud, mai ales la Second Thomas Shoal.

Săptămâna trecută, Manila a protestat faţă de utilizarea de către Beijing a tunurilor cu apă împotriva navelor filipineze la reciful scufundat, descriind agresiunea ca fiind hărţuire şi "manevre periculoase", după o creştere a tensiunilor în ultimele luni.

Filipine a declarat că astfel de mişcări au ca scop întreruperea misiunilor de aprovizionare a soldaţilor filipinezi staţionaţi pe o navă militară din zonă, pe care Manila a eşuat-o în mod deliberat în 1999 pentru a-şi consolida pretenţiile maritime.

"Dacă Filipine doreşte cu adevărat să detensioneze situaţia din Marea Chinei de Sud, ar trebui să înceteze imediat să mai trimită nave ... şi să nu mai trimită provizii navelor eşuate ilegal", a declarat luni un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, în cadrul unei şedinţe obişnuite de presă.

China revendică suveranitatea asupra unei mari părţi din Marea Chinei de Sud, un canal pentru un comerţ naval anual de peste 3 trilioane de dolari, incluzând părţi revendicate de Filipine, Vietnam, Indonezia, Malaezia şi Brunei.

Un tribunal internaţional a declarat în 2016 că revendicarea expansivă a Chinei nu are un temei juridic, decizie pe care Beijingul a respins-o.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor