Alexandru Tănase: CEDO a stabilit clar că în 1992, R. Moldova a fost supusă agresiunii militare din partea Federaţiei Ruse

Dacă Ucraina câştigă războiul, Transnistria nu va mai exista, va fi încorporată în cadrul Republicii Moldova în mod firesc, iar dacă va pierde, nu mai are nicio importanţă ce se întâmplă cu Transnistria, din cauză că ruşii vor intra în Chişinău în câteva zile, consideră Alexandru Tănase.
Alexandru Tănase (facebook.com/alexandru tanase)
Maria Maevschi
30.04.2024

Acum 20 de ani, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a numit Federaţia Rusă ca fiind responsabilă de ilegalităţile comise de regimul de la Tiraspol şi a recunoscut implicarea Federaţiei Ruse în războiul din 1992, din stânga Nistrului. Astfel, decizia CEDO din 2004 a fost prima care a constatat că ceea ce s-a întâmplat în regiunea transnistreană nu a fost un simplu conflict, ci o agresiune militară a Federaţiei Ruse împotriva Republicii Moldova, a declarat avocatul Alexandru Tănase, fost ministru al Justiţiei şi ex-preşedinte al Curţii Constituţionale, pentru Radio Chişinău.

Menţionăm că Alexandru Tănase a reprezentat la CEDO în perioada 1999-2004 grupul Ilaşcu ai cărui membri au fost condamnaţi într-un proces ilegal desfăşurat la Tiraspol după încetarea războiului din Transnistria în 1993. Ilie Ilaşcu a fost condamnat la moarte prin împuşcare, sentinţă care nu a fost aplicată, fiind eliberat în 2001 în urma mai multor presiuni internaţionale. Alexandru Leşco a fost eliberat după 12 ani de puşcărie, în timp ce Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov Popa – după 14 ani de detenţie în puşcăriile transnistrene. Ulterior, CEDO a dat câştig de cauză grupului Ilaşcu, fiind prima decizie care a recunoscut încălcarea drepturilor omului de către regimul separatist de la Tiraspol.

În opinia fostului preşedinte al Curţii Constituţionale (CC) de la Chişinău, ceea ce s-a întâmplat în Transnistria se pliază perfect pe apariţia statului Republica Moldova, deoarece, imediat ce a fost clar că Uniunea Sovietică se prăbuşeşte şi Moldova îşi va obţine independenţa, „centrul imperial a accesat forţele pro-imperiale, în special forţele militare care au fost în fostul district militar Odessa pentru a prelua sub control teritoriile ce aparţineau fostei RSSM de pe malul stâng al Nistrului”.

„Guvernul de la Chişinău încerca să se opună acestor tentative şi, în consecinţă, au fost arestate aceste persoane. Era necesar pentru ruşi de a stabili cumva cu o anumită autoritate, chiar şi destul de subţire, câteva lucruri: caracterul terorist al regimului de la Chişinău, cum ziceau ei, şi implicarea României în acest conflict. Sigur că ambele elemente sunt false.

Autorităţile constituţionale de la Chişinău nu au făcut nimic altceva decât să încerce să protejeze populaţia din stânga Nistrului de bandele de cazaci şi mercenari ruşi care veneau cu trenul din Federaţie Rusă. Guvernul României, în general nu a fost implicat în acest conflict, chiar dacă a acordat un anumit sprijin, mai mult de natură umanitară”, a declarat fostul ministrul al Justiţiei, în cadrul emisiunii „Dosar Transnistrean” de la Radio Chişinău.

Potrivit avocatului, Chişinăul a încercat atunci să-şi decline responsabilitatea pentru eventualele încălcări ale drepturilor omului, produse în teritoriile ocupate, motivând că nu controlează efectiv aceste teritorii. CEDO a anulat însă această rezervă, obligând Republica Moldova să poarte responsabilitatea pentru ceea ce se întâmpla la Tiraspol, însă nu în calitatea de stat care a încălcat drepturile omului, a explicat Tănase.

„Republica Moldova a fost condamnată la plata unor despăgubiri nu pentru deţinerea lui Ilie Ilaşcu, dar pentru declaraţiile lui Vladimir Voronin care a încercat să-i împiedice pe cei patru petiţionari să depună acţiuni la Curtea Europeană. Pe lângă drama acestor persoane exista dimensiunea de drept internaţional a acestei decizii care are cu totul alte valenţe.

Este prima decizie care constată că nu am asistat la un conflict, dar la o agresiune militară a Federaţiei Ruse împotriva Republicii Moldova. Astfel, când vorbim despre 'conflictul transnistrean', am avut şi demnitari care au vorbit despre un 'război civil', acestea sunt falsuri. Curtea europeană a stabilit clar că Republica Moldova, ca stat tânăr, a fost supusă agresiunii militare de către Federaţia Rusă.

Un alt element important ţine de jurisdicţia asupra acestui teritoriu, unde Curtea a stabilit că, de fapt, datorită ajutorului economic, militar, politic etc., statul care exercită jurisdicţia asupra acestui teritoriu este Federaţia Rusă. Şi al treilea element, din moment ce Federaţia Rusă este statul care, efectiv, controlează acest teritoriu şi are jurisdicţia prin intermediul militarilor săi, este responsabilă pentru violarea drepturilor omului care se produc în teritoriul ocupat. Aceste trei elemente sunt esenţiale”, a stipulat Alexandru Tănase.

Din păcate, însă, diplomaţia moldovenească niciodată nu a folosit aceste trei clauze, deoarece, a punctat avocatul, moldovenii au avut mereu o diplomaţie ezitantă, mereu au încercat cumva să manifeste un soi de complezenţă cu agresorul în speranţa că ruşii îşi vor schimba atitudinea, că vom avea cumva o altă relaţie, dar agresiunea militară împotriva Ucrainei a demonstrat că schimbarea este absolut imposibilă.

„Am reuşit până la urmă să scoatem clar în evidenţă câteva chestii esenţiale: Federaţia Rusă, prin intermediul militarilor săi, a participat nemijlocit în această rebeliune anticonstituţională, care s-a întâmplat la Tiraspol, la care au participat nu doar trupele de cazaci, dar inclusiv trupele regulate ale Federaţiei Ruse, şi nu mă refer la fosta armată a 14-a”, a mai specificat fostul ministru al Justiţiei.

Partea tristă a acelei perioade a fost, relatează Alexandru Tănase, atitudinea conducerii comuniste asupra lui Voronin care făcea absolut totul doar să nu-i deranjeze pe ruşi. Fix asta au făcut ucrainenii până la un punct, crezând că o să-i salveze de invazie, dar nu i-a salvat.

„Este absolut evident, complezenţa cu duşmanul este un semn al idiotismului. Acum, sigur că războiul din Ucraina deschide alte oportunităţi chiar şi pentru conflictul transnistrean. Dacă Ucraina câştigă războiul, Transnistria nu va mai exista, va fi încorporată / integrată în cadrul Republicii Moldova în mod firesc. Nu va admite nimeni păstrarea unui teritoriul ocupat la frontiera de vest a Ucrainei.

Dacă Ucraina va pierde războiul, nu mai are nicio importanţă ce se întâmplă cu Transnistria, din cauză că ruşii vor intra în Chişinău în câteva zile şi atunci vor lua toată Basarabia. De asta, acum depinde cum se vor derula relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol, nu atât prin prisma intereselor ruseşti, ci dacă vom reuşi să discutăm cu cei de la Tiraspol ca ei să adopte decizii în funţie de propriilor interese, de afaceri, umanitare, politice, şi atunci va fi o şansă.

Dacă am reuşi să-i decuplăm de ruşi, noi foarte rapid am găsi o soluţie cu cei de la Tiraspol. Este absolut evident că nu poţi face o ţară din două cătune. Evident că fără gazul rusesc şi fără banii ruşilor ei nu pot exista. Oamenii continuă să plece. Sunt multe condiţionalităţi care depind de războiul din Ucraina. Eu cred că, în general, viitorul Republicii Moldova depinde de evoluţia războiului din Ucraina”, a explicat fostul preşedinte al CC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor