Alexandru Tănase: R. Moldova va avea una dintre cele mai liberale şi moderne legi în domeniul ONG-urilor

Noul proiect de lege a ONG-urilor stabileşte eliminarea restricţiilor pentru anumite categorii de persoane de a fonda organizaţii necomerciale cât şi eliminarea restricţiilor teritoriale de activitate.
Alexandru Tănase
Alexandru Tănase (facebook.com/alexandru tanase)

Fostul ministru al Justiţiei, Alexandru Tănase anunţă că proiectul progresist al legii cu privire la organizaţiile necomerciale promovat de Ministerul Justiţiei cu sprijinul societăţii civile a fost aprobat miercuri de Guvernul de la Chişinău. Astfel, Republica Moldova va avea una dintre cele mai liberale şi moderne legi în domeniul organizaţiilor necomerciale, racordată la cele mai înalte standarde europene.

Potrivit Cabinetului de miniştri moldovean, iniţiativa legislativă urmează să îmbunătăţească cadrul legal ce reglementează activitatea ONG-urilor şi să simplifice procedura de înregistrare a acestora, contribuind la o mai bună asigurarea a libertăţii de asociere.

Proiectul prevede eliminarea restricţiilor pentru anumite categorii de persoane de a fonda sau a conduce organizaţii necomerciale, eliminarea restricţiilor teritoriale de activitate, dar şi limitarea posibilităţii de intervenţie a statului în activitatea acestor structuri.

De asemenea, documentul stabileşte principiile de constituire şi funcţionare a organizaţiilor necomerciale şi prevede că înregistrarea acestora va fi realizată de către Agenţia Servicii Publice, în mod gratuit. Totodată, sunt prevăzute atribuţiile organizaţiilor necomerciale, rigorile de transparenţă şi procedura de atribuire a statutului de utilitate publică.

De menţionat că la elaborarea actului normativ s-ar fi ţinut cont inclusiv de expertiza unor ONG-uri, care au formulat mai multe propuneri luate în consideraţie.

În context, experta la Centrul pentru Resurse Juridice, Nadejda Hriptievshi menţionează că decizia guvernului este bună şi mult aşteptată, pe care societatea civilă o salută. ”Alexandru Tănase, aţi avut o contribuţie importantă prin reincluderea proiectului printre priorităţile Ministerului Justiţiei!”

În prezent, în Registrul organizaţiilor necomerciale a RM sunt înscrise circa 8860 de asociaţii obşteşti, fundaţii şi instituţii private.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe