Dionis Cenuşă: Consolidarea unionismului - simptom al stării fragile în care se găseşte RM

Deocamdată, statul R. Moldova oferă servicii, deşi de multe ori de calitate slabă, reacţionează la şocuri externe, iar autorităţile mai au legitimitate, respectiv încă nu poate fi considerat stat complet eşuat, afirmă politologul.
Miting unionist la Chişinău, 25 martie 2018
Miting unionist la Chişinău, 25 martie 2018 (Epoch Times România)
Ştefan Sârbu
27.03.2018

Analistul politic Dionis Cenuşă consideră că Republica Moldova nu poate nicidecum fi calificată nici ştiinţific şi nici practic ca fiind un stat eşuat. Momentul de răscruce în care se află ţara se numeşte stare de fragilitate, care, în prezent ar avansa, iar consolidarea unionismului fiind un simptom evident al stării fragile în care se găseşte ţara, dar nicidecum sursa problemei.

Politologul menţionează că pentru a deveni stat eşuat, acesta trebuie să înceteze să livreze orice servicii publicului, inclusiv cele de securitate. Deocamdată, statul R. Moldova oferă servicii, deşi de multe ori de calitate joasă. La fel, statul trebuie să fie incapabil să reacţioneze la şocuri externe. ”Nu este nici aici cazul, în mare parte datorită asistenţei externe.”

Mai mult decât atât, Dionis Cenuşă subliniază că statul eşuat se caracterizează prin lipsa definitivă de legitimitate a autorităţilor, care însă dispun încă de pârghii pentru a ramâne la putere, prin măsuri apropiate de corupţia politică şi alte instrumente. Unicul element în care statul se află în neputinţă incontestabilă este controlul asupra întregului teritoriu.

În opinia analistului nu trebuie confundat "statul eşuat" cu "cel fragil", deoarece sunt noţiuni total diferite, care necesită tratament distinct, iar eşecurile înregistrate în agenda europeană pot fi considerate cauza principală a fragilităţii continue.

În concluzie, Dionis Cenuşă atenţionează că intensificarea proceselor migraţioniste şi alternativa oferită de cetăţenia română, au determinat detaşarea unui număr mare de cetăţeni ai R. Moldova de procesele politice curente şi implicarea descrescândă în viitorul ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor