Alexei Tulbure: Prin tarifele mărite la gazele naturale din cauza ANRE, moldovenii întreţin PD

Cu cât se apropie parlamentarele din Republica Moldova, cu atât şi pomenile electorale devin mai evidente, totuşi, după ce ANRE a anunţat că va revizui tarifele la gazele naturale, cetăţenii au decis să protesteze în faţa instituţiei scandând ”ANRE lucrezi pentru PD”.
(europaliberă.org)

Agenţia Naţională pentru reglementare în Energetică (ANRE) a reacţionat într-un final în ceea ce priveşte tarifele la gazele naturale, asta după insistenţa îndelungată a societăţii civile care, de mai bine de un an, afirma că preţul la gazele naturale trebuie redus cu circa 30%.

Pe parcursul acestei săptămâni, la ANRE au avut loc dezbateri între conducerea ANRE şi experţi în energetică din Republica Moldova. Ulterior, directorul ANRE, Tudor Copaci, a declarat că o decizie privind reducerea preţurilor la gazele naturale va fi luată într-o săptămână-două. „Propunerea Moldovagaz a fost de a micşora cu 11,3 %, noi am propus 20,3 %, dar acestea sunt nişte calcule estimative”, a precizat Copaci.

Fostul director ANRE Victor Parlicov a punctat după dezbateri că iniţial a venit reacţia societăţii civile şi abia după asta Agenţia a reacţionat şi ea, „ceea ce din nou dă urât în faţa partenerilor externi, alimentează suspiciunile că ANRE ar fi jucat pe tărâm politic”.

Potrivit expertului Comunitatea WatchDog.md Valeriu Paşa, s-a dorit ca aceste reduceri să fie transformate în pomeni electorale pe bune, ”să facă modificarea preţului la gazele naturale abia în ajunul alegerilor ca să poată da o reducere foarte mare” iar, ulterior, să le ridice poate chiar mai mult.

”Teoretic, ANRE trebuie să fie independentă, dar vedem că nu mişcă nimic până nu vine premierul Filip să le spună ce să facă, sau iese în genere deputatul Sergiu Sîrbu care spune că va fi redus tariful. Ce treabă are deputatul?”, s-a întrebat retoric Valeriu Paşa.

Conform legii, Agenţia pentru Reglementare în Energetică, în momentul în care apar devieri mai mari de 5% faţă de costurile calculate, trebuie să iniţieze revizuirea tarifului, lucru care, potrivit experţilor, ar fi trebuit să se întâmple încă pe la mijlocul anului trecut.

Însă, comportamentul ANRE este similar celui al Comisiei Electorale Centrale sau al altor agenţii care, potrivit comentatorului politic Alexei Tulbure, iau nişte decizii abia după ce li se permite acest lucru, iată de ce ANRE a început să revizuiască tariful la gazele naturale abia după ce i s-a spus de la Partidul Democrat că ”noi vom reduce tariful pentru că asta face bine puterii în anul electoral”.

Cât despre cele 85 milioane de lei anual care se adună suplimentar la Moldovagaz prin tarifele mărite, Alexei Tulbure a precizat că s-ar duce direct către finanţarea Partidului Democrat.

”Directorul Moldovagaz este numărul doi în PD, mâna dreaptă şi piciorul drept şi încă câteva organe importante ale corpului lui Vlad Plahotniuc, Vasile Botnari care a fost pus în fruntea întreprinderii nu de a ferici moldovenii cu preţuri juste şi cu buna funcţionare a întreprinderii, dar de a asigura venituri, cash neluat la evidenţă, pentru PD”, a declarat comentatorul politic în cadrul emisiunii ”Ora Expertizei” de la Jurnal TV, întrebându-se retoric ”Cu ce vor cumpăra primarii? Cu ce vor întreţine tot acest aparat care a crescut la nivelul întregului stat?”

Presupunând că suma care se adună suplimentar ar depăşi 85 milioane lei, Tulbure a menţionat că ”se duc în saci la PD” şi că anume ”noi moldovenii” le asigurăm unor oameni care nu fac mare treabă în acest stat o viaţă de lux, iar prin aceste tarife mărite, mulţumită ANRE, ”întreţinem democraţii care sunt nişte paraziţi sociali”.

În timpul dezbaterilor pe marginea tarifelor, în faţa ANRE a avut loc şi un protest organizat de Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr, în timpul căruia cei prezenţi scandau: ”Jos hoţii de miliarde”, ”Hoţii la gunoi, banii înapoi”.

În acelaşi timp, protestatarii ţineau în mâini pancarte cu inscripţii: ”ANRE, ANRE, când dai jos tarifele?”, ”Noi plătim, voi ne furaţi”, ”Majoraţi pensiile şi salariile, nu tarifele”, ”Ei se jură că nu fură, gazu-i scump peste măsură”, ”ANRE lucrezi pentru PD?”, ”Jos tarifele lui Plahotniuc”.