"Alimente medicinale" împotriva diabetului zaharat de tip 1

Seră legume
Seră legume (Facebook)

Cercetătorii de la Monash University Biomedicine Discovery Institute, din Clayton, Australia, au efectuat un studiu internaţional prin care au constatat cum o dietă care produce cantităţi mari de acetat şi butirat de acid gras cu catenă scurtă, produce un efect benefic asupra sistemului imunitar şi protejează împotriva diabetului de tip 1 sau juvenil.

Diabetul zaharat de tip 1 apare atunci când are loc distrugerea celulelor beta pancreatice producătoare de insulină din insulele Langerhans din pancreas, fapt care conduce la un deficit de insulină. Principala cauză este o reacţie autoimună mediată de limfocitele T.

Dieta specială dezvoltată de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) şi de oamenii de ştiinţă de la University Monash utilizează amidonuri - care se găsesc în multe alimente, inclusiv fructe şi legume - care rezistă la digestie trecând direct în colon sau în intestinul gros, unde flora intestinală sau microbiota intestinală le descompune. Acest proces de fermentare produce acetat şi butirat care, atunci când se combină, oferă o protecţie completă împotriva diabetului de tip 1.

"Dieta occidentală afectează microbiota intestinală şi producerea acestor acizi graşi cu catenă scurtă (short chain fatty acids - SCFA)", explică cercetătorul acestui studiu, Eliana Marino, de la University Monash. "Cercetările noastre au constatat cum consumul unei diete care stimulează bacteriile intestinale - care produc niveluri ridicate de acetat sau butirat - îmbunătăţeşte integritatea mucoasei intestinale, reducând factorii pro-inflamatori şi promovând toleranţa imunologică. Am descoperit că acest lucru a avut un impact enorm asupra dezvoltării diabetului zaharat de tip 1".

Rezultatele - care au atras un interes semnificativ în Congresul Internaţional de Imunologie care a avut loc la Melbourne, anul trecut - au fost publicate luni, 27 martie a.c., în revista Nature Imunologie.

Profesorul Charles Mackay, care a iniţiat ancheta, spune că studiul a evidenţiat faptul că abordările non-farmaceutice, inclusiv diete speciale şi bacterii intestinale, ar putea trata sau preveni bolile autoimune, cum ar fi diabetul zaharat de tip 1.

"Rezultatele ilustrează începutul unei noi ere în tratamentul bolilor umane cu 'alimente medicinale'", declară profesorul Mackay. Materialele pe care le folosim pot fi digerate, sunt compuse din produse naturale, iar amidonurile rezistente sunt deja o parte normală a dietei noastre. Dietele pe care le folosim sunt extrem de eficiente în eliberarea de metaboliţi benefici, eu le-aş descrie ca un super-aliment extrem.”

Profesorul Mackay spune că dieta nu constă doar în consumul de legume sau alimente bogate în fibre, ci implică produse alimentare speciale şi un proces special, şi ar trebui să fie manipulate de nutriţionişti, dieteticieni şi clinicieni. Acum, cercetătorii speră să obţină fonduri pentru a obţine rezultate cu privire la diabetul zaharat de tip 1 în cercetarea clinică.

Mai multe informaţii: University Monash: ‘Medicinal food’ diet counters onset of type 1 diabetes, Nature Immunology: Gut microbial metabolites limit the frequency of autoimmune T cells and protect against type 1 diabetes

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură