Alin Tişe "toarnă" la DNA: Procurorii să verifice sumele alocate de CJ Cluj primarilor migratori

Andrei Pricopie
12.12.2014

alte articole

Senatorul Alin Tişe
Senatorul Alin Tişe (facebook.com)
Andrei Pricopie
12.12.2014

Procurorii DNA trebuie să verifice alocările de sume de la Consiliul Judeţean Cluj către comunele conduse de edili care au trecut la PSD, în urma infamei ordonanţe a traseismului, şi vor descoperi că acestea sunt mai mari decât cele primite de ceilalţi primari, a declarat joi vicepreşedintele PNL, senatorul Alin Tişe, în cadrul unei conferinţe de presă.

"OUG nr. 55/ 2014 privind migraţia aleşilor locali a produs rezultate la Cluj, în condiţiile în care primarii migratori care au trecut la PSD au primit sume mult mai mari decât restul primarilor social-democraţi. A fost recompensată activitatea lor politică, pentru numărul de voturi aduse candidatului Victor Ponta. Este vorba de mită electorală evidentă, PSD a dat bani contra voturi, e un caz tipic în care primarii au fost recompensaţi pentru voturile aduse. Solicit instituţiilor statului, DNA, Parchete, să verifice dacă există o legătură între voturile aduse lui Ponta de aceşti primari migratori şi alocările de bani de la CJ", a declarat Alin Tise, citat de Mediafax.

Liderul PNL a dat drept exemple comunele Sânmartin, Jichişu de Jos şi Bonţida, care sunt patronate de edili ce au migrat la PSD, iar drept răsplată au beneficiat de sume duble faţă de cele alocate altor comune cu primari social-democraţi.

"Primarii migratori au primit peste 40 de milioane de lei, în timp ce restul au primit circa 20 de milioane de lei, deşi comunele conduse de aceşti primari care au trecut la PSD au o populaţie de 1.500 de persoane, iar altele au 5.000 de persoane. S-au dat sume mai mari chiar decât a primit municipiul Gherla. Nu există nicio justificare legală de ce o comună cu 1.500 de oameni, condusă de un primar migrator, a primit aproape dublu faţă de una cu primar PSD care nu a fost migrator", a subliniat senatorul.

Primarii PDL din Bobâlna şi Jichişu de Jos şi cel liberal de la Sânmartin au trecut la PSD în urma ordonanţei, iar efectul s-a remarcat şi la prezidenţiale. Potrivit Mediafax, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, candidatul PSD Victor Ponta a câştigat în faţa lui Klaus Iohannis doar în patru din cele 77 de localităţi ale judeţului Cluj, respectiv în comunele Bobâlna, Cămăraşu, Jichişu de Jos şi Sânmartin.

OUG 55 le-a permis aleşilor locali ca, timp de 45 de zile, să-şi poată schimba partidul sau să devină independenţi, fără să îşi piardă mandatul. Ordonanţa a fost publicată în Monitorul Oficial pe 2 septembrie.

Faimoasa ordonanţă, dată în prag de alegeri, a consolidat poziţia PSD la nivel local şi a făcut obiectul unei lungi serii de acuzaţii şi nemulţumiri din partea Opoziţiei. PSD şi-a atras peste 500 de noi primari, precum şi un număr mare de consilieri locali şi judeţeni, recâştigând astfel controlului asupra consiliilor care gestionează fonduri de miliarde.

Prin ordonanţa traseismului şi banii care au curs constant de la bugetul de stat în Ministerul Dezvoltării, condus de Liviu Dragnea, PSD a acaparat aproximativ 52% dintre toţi primarii din România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor