Ambasadorul american la ONU: SUA "au terminat discuţiile despre Phenian". China trebuie să acţioneze

Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a avertizat că vremea discuţiilor despre Coreea de Nord a luat sfârşit, după ce Phenianul a testat cea de-a doua rachetă de rază lungă în această lună.
Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley.
Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley. (Getty Images)

“SUA au terminat discuţiile despre Phenian. China este conştientă că trebuie să acţioneze”, a scris Haley pe Twitter.

“Japonia şi Coreea de Sud trebuie să mărească presiunea. Nu este doar o problemă pentru SUA. [Este o problemă care] va necesita o soluţie internaţională”.

Apoi, Haley a postat un link către fotografii realizate în timpul unui exerciţiu militar desfăşurat duminică de SUA, Japonia şi Coreea de Nord, în cadrul căruia mai multe avioane de luptă şi bombardiere au efectuat manevre deasupra Peninsulei Coreene.

Ulterior, Haley a precizat într-o declaraţie că orice nouă rezoluţie adoptată de Consiliul de Securitate al ONU “care nu urmăreşte în mod semnificativ să pună presiune internaţională pe Coreea de Nord, nu are nicio valoare”.

“China trebuie să decidă dacă doreşte, în cele din urmă, să facă acest pas vital. Vremea discuţiilor a trecut”, a afirmat ea.

Haley a reiterat poziţia preşedintelui american Donald Trump care, pentru a presa Beijingul - singurul aliat al Coreei de Nord - a scris pe Twitter că este “foarte dezamăgit de China”.

“Sunt foarte dezamăgit de China. Liderii noştri necugetaţi din trecut le-au permis [chinezilor] să câştige sute de miliarde de dolari pe an din comerţ, şi totuşi ei nu fac NIMIC pentru noi în privinţa Coreei de Nord – doar vorbesc. Nu vom mai permite ca această situaţie să mai continue. China ar putea rezolva cu uşurinţă această problemă!”

Misiunea chineză la ONU nu a dat un răspuns imediat.

La sfârşitul săptămânii trecute, Coreea de Nord a lansat, de asemenea, o rachetă balistică intercontinentală care a aterizat în Marea Japoniei.

Analiştii care au monitorizat lansarea, care a avut loc de pe un utilaj mobil într-o zonă împădurită, au concluzionat că arma ar putea lovi oraşe americane majore, inclusiv Chicago şi Los Angeles.

SUA a discutat cu China despre un proiect de rezoluţie ONU privind aplicarea de sancţiuni mai severe împotriva Coreei de Nord.

Haley a prezentat Chinei o variantă provizorie a textului rezoluţiei după testul nord-coreean de vineri, precizând că, recent, SUA a înregistrat un progres în discuţiile cu Beijingul

Unii diplomaţi s-au aşteptat ca SUA, Japonia şi Coreea de Sud să solicite, pentru ziua de luni, convocarea unei întâlniri a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre testul Phenianului, dar până acum nu a fost făcută o astfel de cerere.

O astfel de întâlnire va pregăti scena pentru o posibilă confruntare între SUA şi Rusia.

Premierul nipon Shinzo Abe a discutat la începutul săptămânii trecute cu preşedintele Trump şi cei doi au convenit în privinţa luării unor măsuri suplimentare împotriva Coreei de Nord.

Potrivit unei declaraţi publicate de Casa Albă după convorbirea telefonică dintre Trump şi Abe, cei doi lideri “au fost de acord cu faptul că Phenianul prezintă o ameninţare directă tot mai mare pentru SUA, Japonia şi Coreea de Sud şi pentru alte ţări apropiate sau îndepărtate”.

Declaraţia a mai precizat că Trump a confirmat “angajamentul nostru ferm” de a apăra Japonia şi Coreea de Sud de orice atac, “folosind toate capabilităţile SUA”.

Yoshihide Suga, secretarul general al cabinetului premierului nipon, a declarat că rolul pe care îl poate juca China în această situaţie este extrem de important.

“Japonia intenţionează să ceară ţărilor implicate – inclusiv ONU, SUA şi Coreei de Sud pentru început, dar de asemenea şi Rusiei şi Chinei – să îşi asume responsabilităţi suplimentare şi să ia măsuri suplimentare pentru a creşte presiunea” asupra Phenianului , a adăugat Suga, refuzând să ofere detalii referitoare la măsurile respective.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe