Ambasadorul SUA felicită guvernarea pentru un contrat cu MGRES: Un pas important în eforturile Moldovei de a-şi consolida securitatea energetică

Kent D. Logsdon, Ambasadorul SUA la Chişinău
Kent D. Logsdon, Ambasadorul SUA la Chişinău (gov.md)

Contrar criticilor primite de către guvernarea de la Chişinău privind direcţionarea către Transnistria a cantităţii totale de gaz rusesc acordate de Gazprom, în schimbul unui preţ mai mic la energia electrică de la Cuciurgan, ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, Kent D. Logsdon, a felicitat-o pentru încheierea unui acord cu “Moldavskaya GRES”.

„Ambasadorul Logsdon a avut o convorbire telefonică cu viceprim-ministrul Andrei Spânu şi a felicitat Moldova cu ocazia încheierii unui acord cu ʻMoldavskaya GRESʼ (Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, situată în oraşul Dnestrovsk din Transnistria, n.r.) pentru furnizarea energiei electrice.

Acest acord reprezintă un pas important în eforturile Moldovei de a-şi consolida securitatea energetică şi de a minimiza creşterea preţurilor pentru consumatori. Ambasadorul a promis sprijinul continuu al SUA pentru necesităţile de energie şi electricitate ale Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat de presă al ambasadei SUA la Chişinău.

Amintim că la 3 decembrie, a fost semnat între Energocom şi Centrala de la Cuciurgan, un nou contract rezonabil pentru a asigura cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului cu energie electrică şi gaz, fiind numit de către autorităţi un contract de compromis.

„S.A. Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie. De asemenea, am convenit să analizăm opţiunea extinderii contractului pentru perioada ianuarie - martie 2023 pentru a asigura toată ţara cu electricitate”, anunţa atunci ministrul Infrastructurii Andrei Spânu, pe contul său de Telegram.

Este pentru prima dată, când malul drept nu mai este dependent de gazul livrat de Gazprom. Suplimentar, odată cu semnare acestui contract, se reduce riscul deconectărilor masive de la electricitate, a punctat ministrul Infrastructurii de Dezvoltării Regionale atunci, adăugând că autorităţile de la Chişinău vor face tot posibilul să ţină ţara conectată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe