Ambasadorul SUA la Chişinău: ”Ne-am dorit mereu o Republica Moldova stabilă, sigură, prosperă şi democratic…”

Ana Chitoroagă
01.04.2012

În scopul aniversării a 20 de ani de parteneriat în numele democraţiei dintre Republica Moldova şi Statele Unite, premierul Vlad Filat a avut vineri 30 martie o întrevedere cu Celeste Wallander, asistent adjunct al Secretarului american al Apărării pentru Rusia, Ucraina şi Eurasia. În cadrul întâlnirii cei doi oficiali s-au axat pe subiecte privind relaţiile dintre Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii, fiind remarcată dinamica pozitivă a dezvoltării acestora.

Totodată, au fost examinate aspectele ce vizează cooperarea moldo-americană în domeniul pregătirii profesionale a militarilor din ţara noastră, precum şi posibilitatea de participare a Republicii Moldova la operaţiuni de pacificare nemilitare.

"SUA este dispusă să acorde asistenţă Moldovei în instruirea specialiştilor şi consolidarea capacităţilor forţelor armate ale ţării noastre", a precizat Celeste Wallander.

Un alt subiect abordat a fost soluţionarea conflictului transnistrean. În acest context, Vlad Filat a făcut o trecere în revistă a evenimentelor ce vizează această dimensiune.

"Chestiunile pe care le discutăm ... vizează soluţionarea problemelor cotidiene ale oamenilor, inclusiv circulaţia liberă, transportarea mărfurilor pe calea ferată etc", a precizat Premierul.

Partea americană a reiterat deplina susţinere a poziţiei Guvernului Republicii Moldova în ceea ce priveşte abordarea problematicii transnistrene şi a mecanismelor de reglementare în bază principiilor integrităţii şi suveranităţii Republicii Moldova.

Întors recent dintr-o vizită în Statele Unite, unde a avut o serie de întâlniri cu politicieni şi oameni de afaceri, ministrul de Externe, Iurie Leancă, consideră că sprijinul american a fost unul capital în democratizarea Republicii Moldova şi în crearea instituţiilor care să asigure acest proces. Şeful diplomaţiei a mulţumit pentru efortul depus de americani în aceşti 20 de ani. ”Vreau să exprim recunoştinţa societăţii moldoveneşti pentru această susţinere care i-a fost acordată de-a lungul acestor 20 de ani”, a afirmat Iurie Leancă.

Precizăm că ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, William H. Moser, a menţionat câteva din principalele momente ale parteneriatului moldo-american, subliniind contribuţia voluntarilor din Corpul Păcii în apropierea dintre cele două ţări.

În opinia sa, Republica Moldova este acum mai aproape de atingerea scopului de a deveni o democraţie adevărată. Ambasadorul Statelor Unite la Chişinău iar acum simţim că avem un guvern moldovean angajat să atingă aceste ţeluri simultan”, a spus ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, William H. Moser.

Evenimentul a continuat cu alte două mese rotunde, având ca temă promovarea reformelor, extinderea cooperării regionale, respectiv asistenţa economică, investiţiile şi dezvoltarea relaţiilor economice dintre Republica Moldova şi Statele Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor