Amerindienii au comunicat cu chinezii antici?



Ilustraţii cu un bărbat chinez şi un nativ american din secolul al 18-lea sau al 19-lea, artistul necunoscut.
Ilustraţii cu un bărbat chinez şi un nativ american din secolul al 18-lea sau al 19-lea, artistul necunoscut. (Wikimedia Commons; editat de Epoch Times)

Cercetătorii cred că amerindienii provin dintr-un popor care a călătorit de-a lungul a ceea ce este cunoscut în prezent ca Strâmtoarea Bering, între Siberia şi Alaska, cu aproximativ 10.000 de ani în urmă. La acea vreme, nivelul apelor era redus şi s-a creat o punte terestră care a făcut posibilă trecerea. Se crede că din momentul formării acelei punţi până în preajma anului 1.000 d.C., când au sosit vikingii, nicio expediţie nu a adus exploratori sau colonişti din Lumea Veche în Lumea Nouă.

Totuşi unii cercetători susţin că anumite artefacte enigmatice, precum şi rezultatele unor recente studii asupra ADN-ului amerindienilor, ar putea sugera un contact între China antică şi America de Nord.

John A. Ruskamp Jr., un analist cercetător, a comparat hieroglifele amerindienilor cu pictogramele chinezilor antici, descoperind ceea ce el spune că ar fi o similitudine a celor două scrieri. Hieroglifele şi pictogramele datează dintr-o perioadă existentă la mult timp după formarea Strâmtorii Bering şi cu mult timp înaintea contactului dintre culturile chineză şi amerindiană. Geneticianul dr. Donald Yates a studiat ADN-ul amerindian, descoperind ceea ce el consideră a fi legături genetice cu coloniştii din perioadele istorice ale Chinei antice sau medievale.

Yates a introdus ipotaza că genealogia amerindienilor nu este atât de simplă precum se credea. El susţine că strămoşii amerindienilor de astăzi s-ar putea să nu fi venit în cadrul unei singure migraţii şi crede că şi alte ambarcaţiuni s-ar putea să fi ajuns pe ţărmurile Lumii Noii, transportând exploratori necunoscuţi pentru istoricii de astăzi.

În continuare vom arunca o privire scurtă asupra unora dintre descoperirile lui Ruskamp şi Yates.

Hieroglife amerindiene comparate cu pictogramele chineze

Ruskamp a folosit Indexul Jaccard al Similarităţii pentru a compara hieroglifele amerindienilor cu pictogramele chinezilor. Acest index a fost dezvoltat de botanistul Paul Jaccard în secolul al 19-lea şi este folosit pentru a compara, din punct de vedere statistic, similaritatea şi diversitatea în cadrul seturilor de mostre.

Pe website-ul său, Ruskamp a prezentat o listă de 53 de perechi de pictograme-hieroglife. Folosind Indexul Jaccard, el a calculat că în toate cele 53 de perechi există şanse de peste 95% ca hieroglifele să se potrivească cu pictogramele. Cu alte cuvinte, şansele ca hieroglifele să se fi format independent – şi că este doar o coincidenţă faptul că ele se aseamănă cu pictogramele – sunt mai mici de 5%, conform descoperirilor lui Ruskamp. În majoritatea cazurilor, şansele sunt mai mici de 1%.

O hieroglifă descoperită în New Mexico, de exemplu, reprezintă o prezicere tradiţională chineză (făcută prin utilizarea unui oracol din oase), a scris Ruskamp într-un articol publicat pe website-ul său. Hieroglifa din New Mexico, dacă este interpretată folosind pictogramele antice chineze, ar însemna: “Perioada următoare de 10 ani va fi favorabilă”. Ruskamp a studiat pentru un timp îndelungat mai multe perechi de hieroglife-pictograme şi îşi continuă cercetările.

“Este un exemplu clasic al unei ere chineze a divinaţiei (prezicere a viitorului - n.r.) când se folosea un oracol din oase. Prezenţa unui astfel de mesaj în America de Nord indică faptul că poporul asiatic antic a fost prezent pe continentul american în preajma anului 1000 î.Hr., ţinând cont că oracolul din oase a devenit tot mai puţin utilizat în această perioadă şi doar în 1899 d.Hr. a fost redescoperit şi descifrat ulterior în China”, a scris Ruskamp. “Prin urmare, aceste hieroglife vechi nu au putut fi create decât de exploratorii antici chinezi la scurt timp după sfârşitul Dinastiei Shang, când textele s-au pierdut din memoria umană pentru următorii 2.900 de ani.”

Ruskamp a continuat: “De menţionat că atât amerindienii cât şi asiaticii au urmat calendare cu 10 zile sfinte. Acest fapt foarte intrigant a fost observat de Michael Zeilik în lucrarea sa din 1986, “The Ethnoastronomy of Historic Pueblos, II Moon Watching”. În această lucrare el a notat că acel calendar cu 10 zile al amerindienilor este o tradiţie găsită şi în sânul popoarelor arctice sau subarctice din Asia.”

Tableta Thruston

La cererea organizaţiei lui Yates, DNA Consultants, Ruskamp a analizat însemnele de pe un artefact interesant cunoscut ca şi Tableta Thruston. Aceasta a fost dezgropată în 1870 de către arheologul Gates P. Thruston. Interpretările scenelor descrise pe tabletă variază de la războaie între popoarele amerindiene până la mituri ale amerindienilor sau până la o întâlnire a Lumii Vechi cu Lumea Nouă.

Ruskamp a identificat pe Tableta Thruston ceea ce ar putea fi pictograme chineze. El a declarat că una dintre presupusele pictograme ar putea totuşi să fie o persoană creată din linii, fiind greu de analizat acea scenă antică printr-o descriere artistică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură