Amnesty International îşi închide birourile din Hong Kong de teama represaliilor

“Nu vor fi învingători la sfârşitul acestei revoluţii dar vă rugăm să fiţi martori la ea”
“Nu vor fi învingători la sfârşitul acestei revoluţii dar vă rugăm să fiţi martori la ea” (May James/HKFP)
A.P.
26.10.2021

Organizaţia Amnesty International a anunţat, luni, că îşi închide birourile din Hong Kong, spunând că este „imposibil” să îşi mai desfăşoare activitatea în centrul financiar al Asiei de sud-est, din cauza pierderii libertăţii apărute ca urmare a controlului impus asupra oraşului de regimul comunist chinez, anul trecut, potrivit Reuters.

„Această decizie, luată cu inima grea, este cauzată de legea securităţii naţionale din Hong Kong, care face practic imposibil ca organizaţiile de apărare a drepturilor omului din Hong Kong să poată lucra fără să le fie frică de represalii serioase din partea guvernului”, a explicat într-un comunicat preşedintele Amnesty HK, Anjhula Mya Singh Bais.

În 2019, Hong Kong a fost scena unor proteste anti-comuniste masive, generate de încercarea regimului comunist de la Beijing de a scurtcircuita sistemul de justiţie al oraşului prin introducerea unei legi care să permită extrădarea suspecţilor în China, pentru a fi deferiţi tribunalelor controlate de Partid. Legea nu a putut fi votată, iar ca urmare a valului de proteste, China comunistă a impus aşa-numita lege a securităţii naţionale care stipulează pedepse mari de închisoarea - inclusiv închisoarea pe viaţă - pentru delicte vag definite precum subversiunea şi colaborarea cu forţe străine. Legea a fost considerată pe scară largă instrumentul prin care Partidul Comunist Chinez va distruge forţele pro-democraţie din oraş.

Preşedintele Amnesty a mai afirmat că „Hong Kong a fost multă vreme baza regională ideală pentru ONG-urile internaţionale, însă faptul că grupurile locale de apărare a drepturilor şi sindicatele au fost luate recent în vizor este semnalul intensificării campaniei autorităţilor, care încearcă să distrugă orice voce disidentă din oraş”.

„Este din ce în ce mai greu pentru noi să continuăm să lucrăm într-un mediu atât de instabil”, a adăugat preşedintele Amnesty Internaţional.

Peste 70 de persoane, activişti pro-democraţie, dar şi politicieni pro-democraţie, au fost inculpaţi în temeiul acestei legi, majoritatea doar pentru că şi-au exprimat opiniile politice, considerate secesioniste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor