An electoral: Guvernul Ponta mai dă nişte bani pentru biserici

Loredana Diacu
21.10.2014

alte articole

Victor Ponta (Epoch Times România)
Loredana Diacu
21.10.2014

Guvernul Ponta a aprobat în şedinţa din 15 octombrie alocarea a 6.000.000 de lei pentru finanţarea a doua catedrale din Madrid şi Barcelona, a Mănăstirii Lainici din judeţul Gorj şi a Catedralei Greco-Catolice din Cluj-Napoca.

Cele 6 milioane de lei provin din Fondul de rezerva bugetară, din care, cu două săptămâni înainte de primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, Guvernul Ponta a dispus alocarea a 85 de milioane lei pentru autorităţile locale, banii urmând a fi repartizaţi primarilor de Liviu Dragnea (preşedinte executiv al PSD) pentru "asigurarea activităţilor pentru sezonul rece".

Conform Hotnews, actul normativ privind finaţarea pentru biserici, a fost publicat luni, 20 octombrie şi prevede alocarea a 2.000.000 de lei pentru Catedrala din Madrid, 1.000.000 de lei pentru Catedrala din Barcelona, 2.000.000 de lei pentru Mănăstirea Lainici, oraşul Bumbeşti-Jiu din judeţul Gorj, în timp ce Catedrala Greco-Catolică din Municipiul Cluj-Napoca va primi 1.000.000 de lei.

"Faptul că Guvernul găseşte, în iminenţa alegerilor, fonduri pentru bisericile româneşti din Diaspora dovedeşte faptul că putem găsi resurse bugetare pentru un fond de criză dedicat românilor de peste hotare aflaţi în situaţii grave. Am iniţiat o astfel de propunere legislativă recent, solicitând ca un procent din bugetul Departamentului Românilor de Pretutindeni (DRP) să fie rezervat pentru urgenţe obiective cu care m-am confruntat în calitate de parlamentar de Diaspora: românce alungate de acasă în state din Orientul Mijlociu, în urma violenţei domestice; muncitori înşelaţi de angajatori – şi care rămân blocaţi pentru o perioadă la locul de muncă fără nicio sursă de venit pentru hrană; intervenţii medicale urgente pentru salvarea unor copii.

În astfel de cazuri se răspunde, de obicei, că nu există fonduri, că DRP nu are fonduri: şi, totuşi, pentru două biserici din Spania s-au găsit 3.000.000 de lei, adică aproape o treime din tot bugetul DRP. Cum ar putea, în acest caz, Guvernul să refuze un fond de urgenţă care salvează vieţi – şi care implică sume infinit mai mici? Cred că avem nevoie de biserici, dar cred că principala responsabilitate a unui stat este cea faţă de cetăţenii săi aflaţi în dificultate", comentează deputatul de diaspora Ovidiu Raeţchi informaţiile privind generozitatea Guvernului Ponta faţă de românii din străinătate, acum, în prag de alegeri.

Reamintim că deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a propus recent un proiect de lege prin care un procent din bugetul Departamentului Românilor de Pretutindeni să fie rezervat sprijinirii cetăţenilor români din străinătate aflaţi în situaţii deosebite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor